Железо-дефициентната анемија

03-05-2022

Дали знаевте дека железо-дефициентната односно сидеропенична (недостаток на железо) анемија е сезонска состојба, почеста во зима и рана пролет?

Дневните потреби за железо варираат зависно од физиолошката состојба (менструација, крварење, бременост) и прехранбените навики (вегетаријанци, вегани).

Железо-дефициентната анемија е најчестиот нутритивен дефицит ширум светот. 2% од возрасните мажи и 9 до 12% од возрасните жени кај нас имаат железо-дефициентна анемија.

Застапеноста (преваленцијата) на анемија е важен показател за јавното здравје, а кога се користи заедно со други мерења за присуство на железо и концентрацијата на хемоглобин во крвта може да даде информација за тежината на недостатокот од железо меѓу населението. Мерењата на феритин и трансферин рецептор во серум се најдобриот пристап за мерење на состојбата со железо во организмот кај популациите.

Македонија се соочува со јавно-здравствен проблем во однос на високата стапка на анемија поради недостаток од железо, што е еден од најзначајните јавно-здравствени проблеми во светот. Анемијата поради недостаток од железо е длабоко поврзана со недостатоци на други микронутриенти поврзани со анемијата, како што се витамин Б12 и фолна киселина.

Последното истражување на УНИЦЕФ за жени во репродуктивна возраст и деца на возраст 6-59 месеци во Македонија даде поразителни резултати за честата застапеност на анемија кај нас.

Помалку од 1/3 од нашето население не знае ништо за причините или симптомите на анемијата, ниту има познавања за прехранбените производи богати со железо.

Застапеноста на анемија во Македонија е највисока кај жените на возраст 20-24 години и постари од 35 години. Застапеноста на анемија кај сите деца е 21,8%, споредено со 16,7% во европскиот регион.

За дијагноза, покрај хемоглобинот, се препорачува испитување и на серумскиот феритин. Вкупниот капацитет за врзување на железо, заситеноста на трансферинот, серумското железо и серумскиот трансферин рецептор може да помогнат за дијагноза доколку нивоата на феритин се помеѓу 46 и 99 нанограми на милилитар (46 и 99 микрограми на литар); понекогаш дефинитивната дијагноза може да се постави само со биопсија на коскената срцевина. Хемоглобинот треба да се испитува во интервали од 1 месец.

Поликлиниката Мед-Х располага со биохемиска лабораторија со најсовремена опрема од светски производители и високо стручен и специјализиран кадар и нуди комплетна биохемиска дијагностика.

Ефикасни, брзи услуги и резултати во најкраток временски рок.

Powered by Nikob Lab.

Работно време понеделник-петок 08-12 часот.

 

 

 

 

 

Останати новости

16/04/2022 Stefan

Важноста на магнетна резонанца при дијагноза на најчестите спортски повреди

Повредите на мускулите, коските и зглобовите кај професионалните спортисти, но исто така и рекреативците-ентузијасти се исклучително чести и може да бидат причина за долги периоди на неактивност. Медицинското снимање игра клучна улога во обезбедувањето точни дијагностички и прогностички информации во врска со лекувањето на спортски повреди. Секоја несоодветна дијагноза може да предизвика одложено враќање во […]

09/04/2022 Stefan

Предности на дигиталната радиографија (ДР)

Дигиталната радиографија (ДР) е модерен метод за добивање рендгенски слики, кој користи дигитални електронски сензори и уреди за дигитално снимање наместо традиционалниот фотографски филм. Ова овозможува речиси веднаш да се добијат рендгенски слики. Брзината за обработка на слика кај ДР им овозможува на радиолошките техничари да направат слика за итен преглед е нејзината најголема предност […]

02/04/2022 Stefan

Дали ултразвукот (ехо) е подобар од мамограм за рано откривање рак на дојки?

Одговорот е… …зависи. Едноставно постојат премногу разлики од жена до жена за да може да се даде општа препорака дека едното е подобро од другото. Прашањето не е дали ехо или мамограм. Прашањето е која процедура е најсоодветна за Вас. Раната детекција може да спаси живот, особено кај ракот на дојки. Скринингот има неколку облици, […]