Ехо на хепар и жолчно кесе

08-04-2024

Ултразвучното снимање стана камен-темелник во дијагностичката евалуација на хепато-билијарниот систем, нудејќи неинвазивен, поволен и лесно достапен модалитет за проценка на аномалиите на црниот дроб и жолчните патишта.

Хепато-билијарниот систем, кој го опфаќа црниот дроб, жолчното кесе, жолчните патишта и соседните структури, игра клучна улога во варењето на храната и метаболизмот. Ултразвучното снимање, со користење на звучни бранови со висока фреквенција за да се добијат слики од внатрешните структури на телото, е клучно за дијагностицирање, следење и водење третмани за различни состојби кои го засегаат овој систем.

Зошто ехо на хепар и жолчно кесе?

Ултразвукот се издвојува по пристапот без зрачење, непосредните резултати и способноста да се направи разлика помеѓу структурите на меките ткива по релативно ниска цена. Тој е особено корисен за идентификување на жолчни камења, холециститис, тумори на црниот дроб и проценка на големината и текстурата на црниот дроб.

Предности кај ехо на хепар и жолчно кесе:

 • Неинвазивност: Без игли, инјекции или оперативни зафати.
 • Безбедност: Без изложување на јонизирачко зрачење.
 • Снимање во реално време: Овозможува динамична проценка на хепато-билијарниот систем.
 • Достапност: Поволен и лесно достапен модалитет

Ограничувања кај ехо на хепар и жолчно кесе:

 • Резултатите зависат од ехосонографистот
 • Ограничена пенетрација кај дебели пациенти.
 • Тешкотии во снимање на структури заматени од гасови во дебелото црево.

Подготовка за ехо на хепар и жолчно кесе

Подготовката варира во зависност од областа на фокус, но генерално вклучува воздржување од храна во период од 6-8 часа за да се намали гасот во цревата и да се обезбеди појасен преглед на хепато-билијарните структури.

Поцедура за ехо на хепар и жолчно кесе

Пациентот лежи на маса за испитување, а сонографистот става гел на база на вода над областа од интерес. Трансдуцерот, кој емитува звучни бранови, се преместува над кожата за да сними слики од хепато-билијарниот систем. Постапката обично трае 20-30 минути.

Резултати од ехо на хепар и жолчно кесе

1. Црн дроб

Ултразвукот може да ја процени големината на црниот дроб, текстурата и присуството на лезии. Состојбите како замастен црн дроб, цироза и тумори на црниот дроб имаат специфични карактеристики на ултразвук.

2. Жолчно кесе и жолчни патишта

Ултразвукот е модалитет од прва линија за проблеми со жолчното кесе, способен за идентификување на камења во жолчката и знаци на холециститис. Исто така, може да ги процени жолчните канали за дилатација, што укажува на опструкција или камења.

3. Панкреас

Иако не е дел од хепато-билијарниот систем, панкреасот често се снима поради неговата анатомска близина и улога во варењето. Ултразвукот може да открие панкреатитис и тумори на панкреасот.

Ултразвучното снимање на хепато-билијарниот систем е непроценливо за дијагностицирање и управување со широк спектар на состојби. Неговата разновидност, безбедност и исплатливост го прават незаменливо средство во современата медицина.

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Дали ултразвукот на хепар и жолчно кесе е болен?Ултразвукот е генерално безболен, иако може да се појави мала непријатност од притисокот применет за време на скенирањето.
Дали ултразвукот може да ги открие сите заболувања на црниот дроб?Иако е многу ефикасен, може да не открие микролезии или целосно да ги карактеризира сите состојби, што бараат дополнително испитување.
Колку често треба да правам ултразвук на хепар и жолчно кесе?Зачестеноста зависи од специфичната состојба и медицинските потреби. Редовното следење се препорачува кај хронични состојби.

Слични статии

 1. Ехо на простата: клуч за рано откривање и ефикасно третирање
 2. Ултразвук (ехо) на црн дроб и жолчни патишта
 3. Ехо на тестиси: безбеден чекор кон машкото здравје
 4. Истражување на длабочините: ехо на стомак или абдоминален ултразвук
 5. Ултразвук (ехо) на дојка: Се што треба да знаете
 6. Под површината: Ехо на бубрези
 7. Ехо на абдомен
 8. Снимање на дигестивен систем со рентген и ехо
 9. Ехо на тироидната жлезда
 10. Што е ултразвук (ехо)?
 11. Дали ултразвукот (ехо) е подобар од мамограм за рано откривање рак на дојки?

Тагови: жолчни патишта, панкреас, хепато-билијарен систем, ултразвук на црниот дроб, дијагностичка слика, ultrazvuk na hepar, ultrazvuk na zolchno kjese, eho na hepar i zolchno kjese

Останати новости

16/05/2024

Магнетна резонанца за колено

16/05/2024

Магнетна резонанца за дискус хернија

11/04/2024

Ехо на уринарен тракт