Ехо на абдомен

14-12-2022

Ултразвучното снимање (ехо) на абдоменот се користи за да помогне во дијагностицирање на болка или дистензија (зголемување) и проценка на бубрезите, црниот дроб, жолчното кесе, жолчните канали, панкреасот, слезината и абдоминалната аорта.

Ултразвукот е безбеден, неинвазивен и не користи јонизирачко зрачење или контрастни бои, така што може безбедно да се користи за време на бременоста или во присуство на алергии на контрастна боја.

Кои се некои од вообичаените причини за снимањето?

Ултразвучното снимање (ехо) на абдоменот се врши за да се проценат:

 • бубрезите
 • црниот дроб
 • жолчното кесе
 • жолчните канали
 • панкреас
 • слезината
 • абдоминална аорта и други крвни садови во абдоменот

Ултразвукот се користи за да помогне во дијагностицирање на различни состојби, како што се:

 • абдоминална болка или дистензија (зголемување)
 • абнормална функција на црниот дроб
 • зголемен абдоминален орган
 • камења во бубрезите
 • жолчни камења
 • аневризма на абдоминална аорта (ААА)
eho-na-abdomen

 

Доплер ултразвукот му помага на лекарот да види и процени:

 • блокирање на протокот на крв (како на пр. згрутчување)
 • стеснување на садовите
 • тумори и вродени малформации на крвните садови
 • намален или сопрен проток на крв во различни органи, како што се тестисите или јајниците
 • зголемен проток на крв, што може да биде знак за инфекција

Други сродни процедури кои може да се изведат за да се процени абдоменот вклучуваат рендген на желудник со каша, компјутерска томографија (КТ) и магнетна резонанца (МР).

Останати новости

17/05/2023 Stefan Vidinski

Неспоредлива практичност и квалитетно снимање со Siemens MAGNETOM C! достапно 24/7

Во денешниот живот со брзо темпо, пристапноста и ефикасноста се најважни во здравствената заштита. Навремените и точни дијагнози може да направат значителна разлика во исходот за пациентот. Затоа сме ...

10/05/2023 Stefan Vidinski

Siemens MAGNETOM C! отворен уред за магнетна резонанца

Магнетната резонанца е моќна дијагностичка алатка која користи магнетно поле и радио бранови за да произведе детални слики од внатрешните органи и структури на телото. Технологијата измина долг пат од...

03/05/2023 Stefan Vidinski

Испитувања со снимање кои се користат при дијагностицирање на камења во бубрезите и жолчни камења

Камењата во бубрезите и жолчните камења се две вообичаени состојби кои засегаат милиони луѓе ширум светот. И двете може да предизвикаат силна болка и непријатност и бараат итна медицинска помош. Еден ...