Комплетен водич за подготовка на пациенти за ултразвук (ехо)

02-04-2024

Ултразвукот (ехо) е клучна алатка во медицинската дијагностика, нудејќи неинвазивен увид во внатрешното функционирање на телото. Ултразвукот обезбедува суштински увиди, помагајќи им на лекарите да дијагностицираат и следат различни состојби. Подготовката за оваа постапка може значително да ја подобри нејзината ефикасност и удобност за пациентот. Овој сеопфатен водич е замислен да им помогне на пациентите да се подготват за ултразвук, обезбедувајќи беспрекорно и пријатно искуство.

Што е ултразвук (ехо)?

Пред да ги наведеме чекорите за подготовка, од клучно значење е да разберете што претставува ултразвукот (ехо). Ултразвучното снимање или сонографија, користи звучни бранови со висока фреквенција за да создаде слики од внатрешноста на вашето тело. Тој е безбеден, безболен и не вклучува зрачење, што го прави идеална дијагностичка алатка.

Подготовка за ултразвук на срце (ехокардиограм)

Што да очекувате: Срцевиот ултразвук се фокусира на структурата и функцијата на срцето. Често се користи за откривање на срцеви заболувања, проблеми со залистоците и проценка за здравјето на срцето.

Чекори за подготовка:

 • Храна и течности: Обично, не е потребно да апстинирате освен ако не е поинаку наведено од вашиот избран здравствен работник.
 • Лекови: Продолжете да ги земате вашите лекови како што ви се препишани. Доколку се потребни какви било промени, вашиот лекар ќе ве информира.
 • Облека: Носете удобна, широка облека. Можеби ќе ви биде побарано да носите наметка за време на постапката.
 • Пристигнување: Пристигнете порано за да ја пополните потребната документација и да се опуштите пред снимањето.

Подготовка за абдоминален ултразвук

Што да очекувате: Абдоминалниот ултразвук ги проценува органите како што се црниот дроб, жолчното кесе, слезината, панкреасот и бубрезите.

Чекори за подготовка:

 • Храна и течности: Најверојатно ќе треба да не јадете и пиете 8 до 12 часа пред испитувањето. Апстиненцијата помага да се намали количината на гасови во цревата и да се обезбеди појасна слика на абдоминалните органи.
 • Лекови: Информирајте го вашиот лекар за какви било лекови, витамини или додатоци што ги земате. Можеби ќе треба да го прилагодите вашиот вообичаен режим.
 • Облека: Одлучете се за удобна облека што лесно се отстранува. Од вас ќе биде побарано да го изложите вашиот стомак, така што дводелна облека може да биде поудобна.
 • Хидратација: За време на апстиненцијата, обично може да пиете вода. Сепак, избегнувајте какви било газирани пијалоци бидејќи тие можат да го зголемат цревниот гас.

Подготовка за ултразвук на уринарниот систем (и за мажи и за жени)

Што да очекувате: Ултразвукот на уринарниот систем ги проценува бубрезите, мочниот меур и уретерите. Тоа е критична алатка за откривање на камења, абнормалности и проценка за здравјето на бубрезите.

Чекори за подготовка:

 • Хидратација: Можеби ќе ви биде побарано да пиете неколку чаши вода околу еден час пред вашиот преглед и да ја задржите урината. Полниот мочен меур обезбедува подобри слики на уринарниот тракт.
 • Облека: Носете удобна и облека која лесно се отстранува. Најверојатно ќе биде побарано да се пресоблечете во наметка за постапката.
 • Храна и течности: Апстиненција обично не е потребна при ултразвук на уринарниот систем, но следете ги сите специфични упатства дадени од вашиот избран лекар.
 • Лекови: Информирајте го вашиот лекар за сите лекови и додатоци што ги земате. Обично, можете да продолжите со вашиот редовен режим на лекови, освен ако не е поинаку советувано.

Подготовка за ултразвук на простата (само за мажи)

Што да очекувате: Ултразвукот на простата дава детални слики од жлездата на простатата и околните области. Се користи за проценка на симптомите на зголемување на простатата, инфекции или рак.

Чекори за подготовка:

 • Ограничувања во исхраната: Иако генерално не е потребен специфична апстиненција, избегнувањето на тешки оброци пред вашата процедура може да помогне да се минимизира непријатноста за време на ултразвукот.
 • Лекови: Разговарајте за сите лекови со вашиот лекар, бидејќи може да бидат потребни прилагодувања.
 • Време на пристигнување: Пристигнете порано за да ја пополните потребната документација и да разговарате за какви било проблеми во последен момент со вашиот техничар или лекар.

Подготовка за ултразвук на тироидната жлезда

Што да очекувате: Овој ултразвук ја проценува тироидната жлезда лоцирана во вратот. Тоа помага во откривање на јазли, цисти или други абнормалности на тироидната жлезда.

Чекори за подготовка:

Без специјална подготовка: Генерално нема потреба од апстиненција од храна или специјални подготовки за ултразвук на тироидната жлезда. Продолжете да ги земате вашите лекови како што ви е пропишано.

Облека: Носете кошула со ниска јака за да го олесните пристапот до пределот на вратот.

За време на постапката

 • Релаксација: Останете смирени и опуштени. Тензијата може да го отежни процесот..
 • Комуникација: Не двоумете се да комуницирате со вашиот техничар ако чувствувате непријатност или ви треба појаснување за процесот.

По постапката

Нема ограничувања после испитувањето. Можете да продолжите со вашите вообичаени активности и исхрана, освен ако вашиот лекар не ви препорача поинаку.

Најчесто поставувани прашања

Дали ултразвукот е болен?

Не, ултразвукот е генерално безболен. Може да почувствувате мала непријатност од притисокот на трансдуцерот (сондата), особено при полн мочен меур.

Колку време трае процедурата?

Повеќето ултразвучни прегледи се завршуваат во рок од 30 до 60 минути, во зависност од областа што се испитува.

Дали ми треба некој да ме вози дома?

Не, бидејќи процедурата не вклучува седација, можете сами да се возите дома.

Подготовката за ултразвук не мора да биде застрашувачка задача. Следејќи ги овие едноставни чекори, можете да обезбедите непречен и ефикасен дијагностички процес. Запомнете, овие подготовки се дизајнирани да ја оптимизираат јасноста и точноста на резултатите од вашиот ултразвук, помагајќи му на вашиот давател на здравствена заштита да ја понуди најдобрата можна нега.

Подготвени да се погрижите за вашето здравје? Закажете го вашиот термин за ултразвук денес и уверете се дека сте подготвени користејќи го нашиот сеопфатен водич. Вашето здравје е вашето највредно богатство – бидете информирани и проактивни во грижата за него.

Услуги

Радиологија

Физикална терапија

Специјалист ортопед

Интернист кардиолог

Биохемиска лабораторија