Новости

Дознајте повеќе стручни совети кои ќе помогнат на вашето здравје

16/11/2022 Stefan

Предности на отворена магнетна резонанца за деца

Отворената магнетна резонанца во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика е подобра опција за деца во споредба со традиционалната, затворена машина за магнетна резонанца, бидејќи не ги ограничува децата во мала кутија. Покрај оваа, има уште многу предности од користењето напредна, отворена магнетна резонанца во Мед-Х за Вашите деца. Ако на Вашето дете му треба магнетна резонанца, дознајте зошто отворената магнетна резонанца е подобар избор.

14/11/2022 Stefan

Улога на магнетната резонанца во дијагностицирање, одредување стадиум и лекување на дијабетес

Испитувањата со снимање не се дел од примарните процедури за поставување на основна дијагноза за дијабетес. Најчестите дијагностички алатки за да се утврди дали некој има дијабетес вклучуваат медицинска историја и преглед заедно со скрининг на крвта во форма на тест за хемоглобин A1C, тест за шеќер во крвта на гладно или орален тест за […]

08/11/2022 Stefan

Честит Светски ден на радиографијата (8. ноември)!

На 8. ноември 1885 година, германскиот професор по физика Вилхелм Рентген случајно налета на едно вистински ново откритие. Додека професорот вршел експеримент со електрони, тој забележал дека блескаво зелено светло поминало низ парче црн картон што го поставил преку стаклена цевка и дека светлината има втиснато сенки на блискиот предмет. Тој не знаел какви се […]

03/11/2022 Stefan

Месец посветен на машкото здравје: магнетна резонанца на простата

Генерално лекарите претпочитаат магнетна резонанца на простатата бидејќи дава појасни и подетални слики во споредба со другите радиолошки испитувања, како што се компјутеризираната томографија или ултразвукот. Снимањето со магнетна резонанца може да помогне да се открие рак на простатата, особено ако имате покачен или зголемен PSA.

27/10/2022 Stefan

Дијагностика на мозочен удар со снимање

Мозочниот удар е хендикепирачка состојба која може негативно да го промени животот на една личност, особено ако не се лекува. Раната дијагноза на мозочен удар - вклучувајќи го и типот на мозочен удар - може во голема мера да ги намали шансите на пациентот со мозочен удар да живее со попреченост. Компјутеризираната томографија (КТ) и магнетната резонанца (МР) се двете најдобри дијагностички испитувања за мозочни удари. Тоа е затоа што овие испитувања со снимање овозможуваат јасен преглед на главата, вклучувајќи го ткивото и крвните садови.

20/10/2022 Stefan

Снимање на дигестивен систем со рентген и ехо

Рентгенското снимање со бариумска каша е дијагностичко испитување што проверува за проблеми во горниот гастроинтестинален тракт (ГИТ). Ехото на абдомен е дијагностичко испитување кое се користи за да се види внатрешноста на пределот од стомакот (абдоменот). Тоа е скрининг тест на избор за аневризма на абдоминалната аорта.

13/10/2022 Stefan

Физикална терапија за болки во грбот

За поздрав живот исполнет со среќни моменти, навременото дијагностицирање и лекување на болката во долниот дел од грбот се клучни за Вашето здравје! Поликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика располага со најсовремени професионални апарати за физикална терапија, со многу задоволни клиенти услужени без чекање. Терапија со магнетно поле Ултразвучна терапија Ласер терапија Електро терапија

05/10/2022 Stefan

Октомври е месец за свесност против рак на дојките

Факт е дека на секои 10 минути на 1 жена ѝ се дијагностицира рак на дојка. Затоа, немојте да бидете неодговорни, за време на месецот за подигање на свеста против рак на дојка, закажете преглед, тоа може да Ви го спаси животот.

01/10/2022 Stefan

Опоравок на белите дробови по прележан C0V1D

Закрепнувањето по инфекција со SARS-CoV2 е променливо. Иако повеќето целосно се опоравуваат, други имаат последици долго откако ќе се опорават од акутната инфекција со сериозност на симптомите кои се движат од лесни до тешки. Пациентите кои се опоравуваат од СОВИД-19 може да имаат постојани симптоми и радиолошки абнормалности со променлива тежина.

22/09/2022 Stefan

Ехо на тироидната жлезда

Ултразвукот (ехо) на тироидната жлезда е метод на снимање за да се види тироидната жлезда, жлезда на вратот што го регулира метаболизмот (многуте процеси кои ја контролираат стапката на активност во клетките и ткивата).

14/09/2022 Stefan

Компјутерска томографија на стомак и карлица

Компјутерската томографија (КТ) на стомакот и карлицата е дијагностика со снимање. Лекарите ја користат за да откријат болести на тенкото црево, дебелото црево и другите внатрешни органи. Често се користи за да се утврди причината за инаку необјаснива болка. КТ снимањето е брзо, безболно, неинвазивно и прецизно. Во итни случаи, може доволно брзо да открие внатрешни повреди и крварења и помогне во спасувањето на животи.

01/09/2022 Stefan

Снимање на хипофизата

Хипофизата е важна жлезда со внатрешно лачење (ендокрина жлезда) која се наоѓа во основата на мозокот. Таа е вклучена во речиси сите процеси на хомеостаза, како и во растот и развојот. Оваа жлезда најчесто развива патологија, што може да резултира со масовен ефект врз соседните структури во черепот или да биде хормонски активна. Аденомите на хипофизата се присутни во 14% од аутопсиските студии и 23% од радиолошките студии. Со оглед на високата преваленца, како и поради симптоми од процес на основна болест или преку случајно откритие, од клучно значење е да се разберат методите за сликање на хипофизата. Првичниот препорачан дијагностички тест за лезии на хипофизата е специјализиран протокол на хипофизата со МР, и со и без интравенски контраст.

29/08/2022 Stefan

Промотивен попуст по повод 12 годишен јубилеј

Неделава славиме јубилејни 12 години постоење на поликлиниката и центар за болка Мед-Х дијагностика! По тој повод, цените на сите наши услуги за секој закажан преглед ќе бидат со 5% намалени цени!

23/08/2022 Stefan

Што е ултразвук (ехо)?

Ултразвукот (ехото) е тест со снимање што користи звучни бранови за да создаде слика (позната и како сонограм) на органи, ткива и други внатрешни структури од телото. За разлика од рентген зраците, ултразвукот не користи никакво зрачење. Ултразвукот може да покаже и делови од телото во движење, како што се на пр. чукање на срцето или крв што тече низ крвните садови.

04/08/2022 Stefan

Пакет скрининг против рак на дојка мамографија + ултразвук (ехо)

Пакет скрининг против рак на дојка мамографија + ултразвук (ехо). Рак на дојките е најчестиот вид рак кај нас. Редовен скрининг е најдобрата шанса на време да се открие рак на дојката, додека е сѐ уште мал и може да се третира. Раното откривање може да спаси живот, особено кај рак на дојките.

14/07/2022 Stefan

Остеоартрит на колено и колк

Остеоартритисот (ОА) претставува најчесто мускулно-скелетно заболување што се карактеризира со постепено губење на зглобната 'рскавица. Тоа доведува до постепено истенчување на 'рскавицата и зголемено триење на коскените структури што води до болка, вкочанетост, отежнато и нарушено движење.

07/07/2022 Stefan

Остеопенија и остеопороза

Остеопорозата е состојба на намалена коскена маса и деградација на коскеното ткиво, што доведува до зголемена кршливост на коските и последователно зголемен ризик од фрактури (скршеници). Заболувањето се појавува бавно со тек на години и е почесто кај жените.

22/06/2022 Stefan

Кога да побарате помош од специјалист ортопед?

Заради општото стареење на популацијата, бројот на лица со мускуло-скелетни заболувања е во постојан пораст. Речиси 1/4 од населението кај нас има некаква мускуло-скелетна болест. Од симптомите, најчеста е болка во долниот дел од грбот. Мускуло-скелетните заболувања значително ја ограничуваат подвижноста, што предизвикува намален квалитет на животот и спречува активно учество во општеството. Типичен симптом […]

03/05/2022 Stefan

Железо-дефициентната анемија

Дали знаевте дека железо-дефициентната односно сидеропенична (недостаток на железо) анемија е сезонска состојба, почеста во зима и рана пролет? Дневните потреби за железо варираат зависно од физиолошката состојба (менструација, крварење, бременост) и прехранбените навики (вегетаријанци, вегани). Железо-дефициентната анемија е најчестиот нутритивен дефицит ширум светот. 2% од возрасните мажи и 9 до 12% од возрасните жени […]

16/04/2022 Stefan

Важноста на магнетна резонанца при дијагноза на најчестите спортски повреди

Повредите на мускулите, коските и зглобовите кај професионалните спортисти, но исто така и рекреативците-ентузијасти се исклучително чести и може да бидат причина за долги периоди на неактивност. Медицинското снимање игра клучна улога во обезбедувањето точни дијагностички и прогностички информации во врска со лекувањето на спортски повреди. Секоја несоодветна дијагноза може да предизвика одложено враќање во […]

09/04/2022 Stefan

Предности на дигиталната радиографија (ДР)

Дигиталната радиографија (ДР) е модерен метод за добивање рендгенски слики, кој користи дигитални електронски сензори и уреди за дигитално снимање наместо традиционалниот фотографски филм. Ова овозможува речиси веднаш да се добијат рендгенски слики. Брзината за обработка на слика кај ДР им овозможува на радиолошките техничари да направат слика за итен преглед е нејзината најголема предност […]

02/04/2022 Stefan

Дали ултразвукот (ехо) е подобар од мамограм за рано откривање рак на дојки?

Одговорот е… …зависи. Едноставно постојат премногу разлики од жена до жена за да може да се даде општа препорака дека едното е подобро од другото. Прашањето не е дали ехо или мамограм. Прашањето е која процедура е најсоодветна за Вас. Раната детекција може да спаси живот, особено кај ракот на дојки. Скринингот има неколку облици, […]

26/03/2022 Stefan

Разлики помеѓу магнетна резонанца (МР) и компјутерска томографија (КТ)

КТ и МР се користат за добивање слики од внатрешноста на телото. Најголемата разлика помеѓу нив е дека МР користи радио бранови, додека КТ корисни рентгентски зраци. Како и да е постојат други, посуптилни разлики кои ја прават секоја метода подобар избор, зависно од потребите на докторот и здравствените околности. Магнетна Резонанца (МР) МР користи […]

19/03/2022 Stefan

Зошто да изберете отворена магнетна резонанца?

Магнетната резонанца (Magnetic Resonance Imaging – MRI) претставува еден вид на испитување што вклучува употреба на радио и магнетни бранови, за да се добијат слики од внатрешните органи на телото. Лекарите потоа ги користат овие слики за да анализираат дали имате некакви абнормалности во органите, коските, меките ткива и зглобовите. Од нејзината појава до денес, […]

04/02/2021 Med-X

Со витамини во борба против Covid – 19

За да се заштитиме од Covid – 19 потребно е да внесуваме витамини кои ќе ни го одржуваат телото. Најпрепорачливи витамини кои треба да се конзумираат се витаминот Ц и витаминот Д.

04/02/2021 Med-X

Кога е најдобро време да направите рентген или компјутерска томографија на белите дробови во Covid – 19?

Корона вирусот најмногу ги оштетува белите дробови. Поради таа причина најпогоден...