Предности на отворена магнетна резонанца за деца

16-11-2022

Отворената магнетна резонанца во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика е подобра опција за деца во споредба со традиционалната, затворена машина за магнетна резонанца, бидејќи не ги ограничува децата во мала кутија.

Покрај оваа, има уште многу предности од користењето напредна, отворена магнетна резонанца во Мед-Х за Вашите деца.

Ако на Вашето дете му треба магнетна резонанца, дознајте зошто отворената магнетна резонанца е подобар избор.

Ајде да погледнеме како отворената магнетна резонанца може да биде поповолна за децата:

Придобивка бр. 1

Овозможува постојан контакт и интеракција: Децата сами по себе се вознемируваат кога ќе сфатат дека се во здравствена установа и дека им се прават испитувања. Затворањето во кутија само би го влошило непријатното чувство. Меѓутоа, кај отворената магнетна резонанца, техничарот може да комуницира со Вашето дете и да му помогне да се почувствува пријатно. Дозволено е присуство на родителот додека трае снимањето за да му се овозможи на детето смирено и спокојно искуство. Присуството на родителот во непосредна близина и постојаниот контакт со очите може да влијае многу успокојувачки за детето и да помогне да се добијат квалитетни снимки.

Придобивка бр. 2

Снимањето со отворена магнетна резонанца е побрзо: Децата не можат да издржат да останат во една положба премногу долго. Вознемиреноста поради дијагностичката машина уште повеќе го отежнува смирувањето на децата. Магнетната резонанца бара децата да останат неподвижни за да се направат попрецизни слики. За среќа, отворената магнетна резонанца во Мед-Х работи брзо и притоа дава јасни слики.

Придобивка бр. 3

Не треба да го смирувате Вашето дете: Децата повеќе соработуваат бидејќи ги теши техничарот и нивните родители, намалувајќи ја потребата за седација. Иако кај мало дете можеби сепак ќе има потреба од лесна седација, потребата за тоа е многу мала кога правите отворена магнетна резонанца.

Придобивка бр. 4

Обезбедува снимка без движење: Децата се многу подвижни, што ја намалува ефикасноста на магнетната резонанца и квалитетот на добиените снимки. Како резултат на тоа, се прават повеќе снимања. Спротивно на тоа, отворената магнетна резонанца има способност за брзо снимање, што избегнува послаб квалитет на сликата поради движење на детето. Побрзото снимање значи дека Вашето дете нема да мора долго време да седи таму, а Вашиот лекар ќе добие јасни слики уште при првиот обид.

Придобивка бр. 5

Нема јонизирачко зрачење: Друг атрактивен факт за отворената магнетна резонанца во Мед-Х Дијагностика е тоа што не емитира односно нема потреба од јонизирачко зрачење, што ја прави безбедна и ефикасна алатка за снимање.

За Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика

Дали барате отворена магнетна резонанца во Скопје, Македонија? Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика се наоѓа во населбата Драчево. Обезбедуваме висококвалитетни услуги за снимање, вклучувајќи магнетна резонанца, компјутерска томографија, ултразвук, ехокардиограм и дигитален рендген. Одличната грижа за пациентите, удобноста и беспрекорното искуство се само дел од нашите врвни приоритети. Од моментот кога ќе влезете до моментот кога ќе заминете, ќе бидете пречекани со насмевка и ќе Ве третираат како дел од семејството. Покрај тоа, може да се уверите во брзото издавање на резултати како за Вас, така и за Вашиот лекар.

Посетете ја нашата веб-страница medx.mk, јавете ни се на 076 344 343, 078 345 070, 02 2792 003 или пишете ни на info@medx.mk за да дознаете повеќе и во секое време да закажете термин за која било од нашите услуги.

Останати новости

14/11/2022 Stefan

Улога на магнетната резонанца во дијагностицирање, одредување стадиум и лекување на дијабетес

Испитувањата со снимање не се дел од примарните процедури за поставување на основна дијагноза за дијабетес. Најчестите дијагностички алатки за да се утврди дали некој има дијабетес вклучуваат медицинска историја и преглед заедно со скрининг на крвта во форма на тест за хемоглобин A1C, тест за шеќер во крвта на гладно или орален тест за […]

08/11/2022 Stefan

Честит Светски ден на радиографијата (8. ноември)!

На 8. ноември 1885 година, германскиот професор по физика Вилхелм Рентген случајно налета на едно вистински ново откритие. Додека професорот вршел експеримент со електрони, тој забележал дека блескаво зелено светло поминало низ парче црн картон што го поставил преку стаклена цевка и дека светлината има втиснато сенки на блискиот предмет. Тој не знаел какви се […]

03/11/2022 Stefan

Месец посветен на машкото здравје: магнетна резонанца на простата

Генерално лекарите претпочитаат магнетна резонанца на простатата бидејќи дава појасни и подетални слики во споредба со другите радиолошки испитувања, како што се компјутеризираната томографија или ултразвукот. Снимањето со магнетна резонанца може да помогне да се открие рак на простатата, особено ако имате покачен или зголемен PSA.