Снимање на колено со отворена магнетна резонанца

30-08-2023

Кога станува збор за дијагностицирање на проблеми со коленото, магнетната резонанца направи револуција во медицината. Технологијата за отворена магнетна резонанца, со својот дизајн погоден за пациентите, дополнително донесе нови можности за овој дијагностички процес.

Што е магнетна резонанца на колено?

Магнетната резонанца на колено е неинвазивна техника за снимање која користи моќни магнети и радио бранови за да генерира детални слики од внатрешните структури на коленовиот зглоб. Оваа технологија е непроценлива за дијагностицирање на широк спектар проблеми со коленото, вклучувајќи кинење на лигаментите, повреди на ‘рскавицата и воспаление.

Зошто отворена магнетна резонанца?

Отворената магнетна резонанца нуди неколку предности, особено за пациентите со клаустрофобија или покрупни типови на тело. Некои од придобивките се:

Удобен дизајн

За разлика од традиционалните затворени машини за магнетна резонанца, системите за отворена магнетна резонанца обезбедуваат попространа средина, намалувајќи ги чувствата на затвореност и вознемиреност.


Точна дијагноза

Технологијата на отворена магнетна резонанца обезбедува висококвалитетни слики, овозможувајќи им на лекарите да поставуваат точни дијагнози и да развијат ефективни планови за лекување.


Погодна за деца и постари лица

Децата и повозрасните пациенти често имаат проблем со традиционалните машини за магнетна резонанца. Дизајнот на отворена магнетна резонанца им помага да се чувствуваат поудобно за време на постапката.

Како изгледа магнетна резонанца на колено?

Снимањето на коленото со отворена технологија за магнетна резонанца ги вклучува следниве чекори:

  • Подготовка: Од пациентите ќе биде побарано да носат удобна облека без никакви метални додатоци. Накитот и другите метални предмети треба да се отстранат.
  • Позиционирање: Пациентот лежи на отворена маса за магнетна резонанца, а коленото што треба да се скенира е сместено во центарот на машината.
  • Снимање: Масата се лизга во машината за магнетна резонанца. За време на постапката, од клучно значење е да останете што е можно повеќе неподвижни за да се добие јасна слика.
  • Времетраење: Магнетната резонанца на коленото обично трае 20 до 45 минути, во зависност од сложеноста на скенирањето.
магнетна резонанца на колено

Споредба: Отворена наспроти затворена магнетна резонанца

Еве една брза споредба помеѓу отворена и затворена магнетна резонанца за снимање на коленото:

АспектОтворена магнетна резонанцаЗатворена магнетна резонанца
ДизајнОтворено, пространоЗатворено, тесно куќиште
Удобност на пациентПоудобно за многуминаМоже да биде клаустрофобична
Квалитет на сликаВисококвалитетни сликиСпоредлив квалитет на сликата
Погоден за…Клаустрофобични, педијатриски, покрупни пациентиГенерално сите пациенти, но може да биде предизвик за одредени пациенти

Останати новости

26/09/2023

Моќ на јасноста: Компјутерска томографија на абдомен

Кога станува збор за испитување на непријатност во стомакот, необјаснета болка или дигестивни проблеми, знаењето е моќ. Во областа на медицинската дијагностика, само неколку алатки обезбедуваат јаснос...

19/09/2023

Ултразвук (ехо) на дојка: Се што треба да знаете

Откријте го клучот за здравје на градите со ултразвук (ехо) на дојка. Дознајте за неговите придобивки, кога се препорачува и како функционира во нашата најнова блог статија. Зајакнете се со знаење за ...

05/09/2023

Здив по здив, слика по слика: Дијагностика на белите дробови со компјутерска томографија

Дознајте повеќе за компјутерска томографија на белите дробови и откријте како оваа моќна алатка за снимање помага при дијагностицирање и следење на различни состојби на белите дробови. Запознајте ја п...