Ултразвук (ехо) на црн дроб и жолчни патишта

18-12-2023

Технологијата на ултразвук го револуционизираше начинот на кој пристапуваме кон дијагностички процедури во медицината, особено во снимањето на црниот дроб и холедуктите (жолчните патишта). Оваа неинвазивна техника е клучна за дијагностицирање, следење и управување со различни хепатални и билијарни состојби.

Важност на ултразвукот во хепатална и билијарна дијагностика

 1. Неинвазивна природа: Ултразвукот користи звучни бранови за да создаде слики од внатрешните структури на телото, нудејќи безболна и алтернатива на другите модалитети на снимање, без зрачење.
 2. Снимање во реално време: Обезбедува визуелизација на црниот дроб и билијарниот тракт во реално време, помагајќи во проценката на големината на органите, структурата и протокот на крв.
 3. Широк опсег на апликации: Од откривање болести на црниот дроб, како што се цироза и хепатитис, до идентификување на жолчни камења и тумори во холедуктите, ултразвукот е разновиден и сигурен.

Подготовка за ултразвук (ехо)

На пациентите обично им се советува да не јадат неколку часа пред процедурата за ехо (ултразвук) за да се намалат гасовите во цревата, што може да го попречи погледот на црниот дроб и жолчните патишта. Се препорачува удобна, широка облека.

Како изгледа самата постапка?

 • Позиционирање на пациентот: Пациентот лежи на маса за преглед, обично на грб или на страна.
 • Примена на гел: Гел на база на вода се нанесува на кожата врз пределот на црниот дроб за да помогне во пренесувањето на звучните бранови.
 • Движење на трансдуцерот (сондата): Сонографистот придвижува рачен уред наречен трансдуцер (сонда) преку црниот дроб и билијарниот регион, испуштајќи звучни бранови кои се враќаат назад за да создадат слики.
 • Анализа на сликата: Сонографистот ги испитува сликите за какви било абнормалности во големината, обликот и текстурата на црниот дроб, како и состојбата на холедуктите.

Пост-процедура и толкување на резултатите

По прегледот, пациентите можат да продолжат со вообичаените активности. Резултатите обично се прегледуваат од радиолог или специјалист интернист, кој ги толкува наодите за да ги дијагностицира состојбите или да го води третманот.

Потенцијални наоди

Ултразвукот може да открие различни состојби како што се:

 • Хепатални лезии или тумори
 • Заболување на замастен црн дроб
 • Камења во жолчката или блокади во жолчните канали
 • Воспаление или зголемување на црниот дроб
eho-crn-drob

Ултразвучниот преглед на црниот дроб и холедуктите е витална алатка во современата дијагностика. Неговата безбедност, ефикасност и неинвазивна природа го прават идеален избор и за пациентите и за давателите на здравствени услуги.

Често поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Која е целта на ултразвучниот преглед на црниот дроб?Да се процени големината, структурата и протокот на крв на црниот дроб и да се откријат какви било абнормалности.
Дали ултразвукот е безбеден за снимање на црниот дроб и холедуктите?Да, тоа е неинвазивна, безболна и дијагностичка метода без зрачење.
Како да се подготвам за ултразвук на црниот дроб?Обично се препорачува да не се јаде неколку часа пред испитувањето.

Слични статии

 1. Истражување на длабочините: ехо на стомак или абдоминален ултразвук
 2. Под површината: Ехо на бубрези
 3. Испитувања со снимање кои се користат при дијагностицирање на камења во бубрезите и жолчни камења
 4. Снимање на дигестивен систем со рентген и ехо
 5. Што е ултразвук (ехо)?

Клучни зборови: ултразвук, слика на црниот дроб, холедукти, ултразвук на црн дроб, ултразвук на жолчни патишта, ultrazvuk na crn drob, ultrazvuk na zholchni patishta, eho na crn drob

Останати новости

07/06/2024

Проблеми со циркулација во нозе преку лето

03/06/2024

Превенција и дијагноза на мозочен удар

29/05/2024

Дијагноза на сколиоза