Што е ултразвук (ехо)?

23-08-2022

Ултразвукот (ехото) е тест со снимање што користи звучни бранови за да создаде слика (позната и како сонограм) на органи, ткива и други внатрешни структури од телото.

За разлика од рентген зраците, ултразвукот не користи никакво зрачење.

Ултразвукот може да покаже и делови од телото во движење, како што се на пр. чукање на срцето или крв што тече низ крвните садови.

Постојат две главни категории на ултразвук: ултразвук во бременост и дијагностички ултразвук.

Ултразвук во бременост

Ултразвукот во бременост се користи за гледање на неродено бебе. Тестот може да обезбеди информации за растот, развојот и целокупното здравје на бебето.

Дијагностички ултразвук

Дијагностички ултразвук се користи за прегледување и обезбедување информации за други внатрешни делови од телото. Тие вклучуваат срце, крвни садови, црн дроб, мочен меур, бубрези и женски репродуктивни органи.

За што се користи ултразвукот?

Ултразвукот може да се користи на различни начини, во зависност од видот на ултразвук и кој дел од телото се проверува.

Дијагностички ултразвук може да се користи за одредување дали:

  • Крвта тече со нормална брзина и ниво.
  • Има проблем со структурата на срцето.
  • Има блокади во жолчното кесе.
  • Тироидната жлезда има рак или неканцерозни израстоци.
  • Има абнормалности во стомакот и бубрезите.

Зошто ми е потребен ултразвук?

Можеби ќе ви треба дијагностички ултразвук ако имате симптоми на одредени органи или ткива. Тие вклучуваат срце, бубрези, тироидна жлезда и жолчно кесе. Ултразвукот му помага на вашиот лекар да добие јасна слика за областа што се испитува.

Останати новости

22/09/2022 Stefan

Ехо на тироидната жлезда

Ултразвукот (ехо) на тироидната жлезда е метод на снимање за да се види тироидната жлезда, жлезда на вратот што го регулира метаболизмот (многуте процеси кои ја контролираат стапката на активност во клетките и ткивата).

14/09/2022 Stefan

Компјутерска томографија на стомак и карлица

Компјутерската томографија (КТ) на стомакот и карлицата е дијагностика со снимање. Лекарите ја користат за да откријат болести на тенкото црево, дебелото црево и другите внатрешни органи. Често се користи за да се утврди причината за инаку необјаснива болка. КТ снимањето е брзо, безболно, неинвазивно и прецизно. Во итни случаи, може доволно брзо да открие внатрешни повреди и крварења и помогне во спасувањето на животи.

01/09/2022 Stefan

Снимање на хипофизата

Хипофизата е важна жлезда со внатрешно лачење (ендокрина жлезда) која се наоѓа во основата на мозокот. Таа е вклучена во речиси сите процеси на хомеостаза, како и во растот и развојот. Оваа жлезда најчесто развива патологија, што може да резултира со масовен ефект врз соседните структури во черепот или да биде хормонски активна. Аденомите на хипофизата се присутни во 14% од аутопсиските студии и 23% од радиолошките студии. Со оглед на високата преваленца, како и поради симптоми од процес на основна болест или преку случајно откритие, од клучно значење е да се разберат методите за сликање на хипофизата. Првичниот препорачан дијагностички тест за лезии на хипофизата е специјализиран протокол на хипофизата со МР, и со и без интравенски контраст.