Испитувања со снимање кои се користат при дијагностицирање на камења во бубрезите и жолчни камења

03-05-2023

Камењата во бубрезите и жолчните камења се две вообичаени состојби кои засегаат милиони луѓе ширум светот. И двете може да предизвикаат силна болка и непријатност и бараат итна медицинска помош. Еден од клучните начини на кои лекарите ги дијагностицираат овие состојби е преку употреба на испитувања со снимање.

Испитувањата со снимање се неинвазивни процедури кои им овозможуваат на лекарите да ја визуелизираат внатрешноста на телото без потреба од хируршки зафат односно операција. Тие можат да помогнат да се идентификуваат големината, локацијата и типот на присутните камења и да се донесат одлуки за третман. Еве некои од најчестите испитувања со снимање кои се користат при дијагностицирање на камења во бубрезите и жолчни камења:

Ултразвук: Ултразвукот користи звучни бранови за да создаде слики од внатрешните органи. Тоа е безболно, неинвазивно испитување кое може да открие присуство на камења во бубрезите или жолчното кесе. Може да ја покаже и големината и локацијата на камењата. Ултразвукот е често првото испитување со снимање што се изведува кај пациенти сомнителни за камења во бубрезите или жолчното кесе. Тој е широко достапен, лесен за изведување и не вклучува никаква изложеност на радијација.

Рендген: Х-зраците користат мала количина на зрачење за да создадат слики од внатрешноста на телото. Тие можат да откријат присуство на камења во бубрезите и жолчното кесе. Тие често се користат во комбинација со други испитувања со снимање, како што се компјутерска томографија, за да се добие подетален приказ. Х-зраците, исто така, може да помогнат да се идентификува присуството на камења од калциум, кои се вообичаен тип на бубрежни камења. Сепак, тие можеби нема да можат да детектираат други видови камења, како што се камењата од урична киселина.

Компјутерска томографија: Компјутерската томографија користи Х-зраци и компјутерска технологија за да создаде детални слики од внатрешноста на телото. Може да ја покаже големината, обликот и локацијата на камењата во бубрезите или жолчното кесе. Често се користи кога ултразвукот и Х-зраците не се во можност да обезбедат јасна слика. Компјутерската томографија, исто така, може да помогне да се идентификуваат компликации, како што е хидронефроза (отекување на бубрегот поради опструкција) или инфекција.

Магнетна резонанца: Магнетната резонанца користи моќно магнетно поле и радио бранови за да создаде слики од внатрешните органи. Тоа е неинвазивно испитување кое може да ја покаже големината и локацијата на камењата во бубрезите или жолчното кесе. Често се користи во комбинација со други испитувања со снимање за да се добие подетален приказ. Магнетната резонанца е особено корисна за откривање на абнормалности на меките ткива, како што се тумори или цисти, кои можат да предизвикаат симптоми слични на оние од камењата во бубрезите или жолчното кесе.

Генерално, испитувањата со снимање се клучни во дијагнозата и управувањето со камења во бубрезите и жолчни камења. Тие им овозможуваат на лекарите да направат точна дијагноза и да го изберат најсоодветниот третман. Во зависност од големината и локацијата на камењата, опциите за третман може да вклучуваат лекови за ублажување на болката и помош за исфрлување на камењата, или поинвазивни процедури како што се литотрипсија (разбивање на камењата со помош на ударни бранови) или операција за отстранување на камењата.

Покрај медицинскиот третман, промените во животниот стил исто така можат да помогнат за спречување на создавањето камења. Пиењето многу течности, особено вода, може да помогне да се исчистат бубрезите и да се спречи таложењето на минерали што може да доведат до формирање на камења. Јадењето здрава исхрана, со помалку сол и животински протеини, исто така може да помогне да се намали ризикот од камења.

Како заклучок, ако чувствувате болка или непријатност од страната под ребрата или во долниот дел на грбот, важно е да побарате лекарска помош. Испитувањата со снимање можат да играат клучна улога во дијагнозата и управувањето со камења во бубрезите и жолчните камења и може да Ви помогнат да го добиете потребниот третман за да ги контролирате симптомите и да спречите компликации.

Останати новости

17/05/2023 Stefan Vidinski

Неспоредлива практичност и квалитетно снимање со Siemens MAGNETOM C! достапно 24/7

Во денешниот живот со брзо темпо, пристапноста и ефикасноста се најважни во здравствената заштита. Навремените и точни дијагнози може да направат значителна разлика во исходот за пациентот. Затоа сме ...

10/05/2023 Stefan Vidinski

Siemens MAGNETOM C! отворен уред за магнетна резонанца

Магнетната резонанца е моќна дијагностичка алатка која користи магнетно поле и радио бранови за да произведе детални слики од внатрешните органи и структури на телото. Технологијата измина долг пат од...

26/04/2023 Stefan Vidinski

Што да очекувате за време на ортопедски преглед

Ако чувствувате мускулно-скелетна болка или непријатност, може да бидете упатени кај специјалист ортопед за преглед. Ортопедскиот преглед е темелна евалуација на мускулно-скелетниот систем за да се ут...