Доплер ехо на долни екстремитети: сеопфатен водич

05-04-2024

Во современата медицина, дијагностичките алатки играат клучна улога за рано откривање и управување со различни здравствени состојби. Меѓу овие алатки, доплер ултразвукот (ехо) се издвојува по својот неинвазивен пристап и ефикасност, особено во однос на долните екстремитети. Поликлиниката Мед-Х Дијагностика, лидер во дијагностичките решенија, ја нуди оваа напредна технологија за да им обезбеди на пациентите точни и навремени проценки на нивното васкуларно здравје.

Што е доплер ехо?

Доплер ултразвукот е дијагностичка метода која користи звучни бранови со висока фреквенција за да создаде слики од протокот на крв во главните артерии и вени на телото. Оваа техника е особено ефикасна во долните екстремитети, вклучувајќи ги нозете и стапалата, каде помага za откривање на блокади, згрутчување на крвта и други васкуларни аномалии.

Зошто доплер на долни екстремитети?

Долните екстремитети често се склони кон васкуларни заболувања поради фактори како што се долго седење, стоење и состојби поврзани со начинот на живот како дијабетес и хипертензија. Доплер ултразвукот на долните екстремитети може да помогне во дијагностицирање на состојби како што се:

 1. Периферна артериска болест (ПАД): состојба која се карактеризира со акумулација на наслаги во периферните артерии, што доведува до намален проток на крв.
 2. Длабока венска тромбоза (ДВТ): формирање на згрутчување на крвта во длабока вена, обично во нозете, што може да биде опасно по живот ако не се дијагностицира и лекува рано.
 3. Проширени вени: зголемени, отечени и извиткани вени, кои често се познаваат на кожата во сина или темно виолетова боја, што произлегува од неисправни вентили во вените.
 4. Хронична венска инсуфициенција: состојба кога вените не можат да пумпаат доволно крв назад во срцето, предизвикувајќи крвта да се собира во нозете.

Како изгледа доплер ехо?

Доплер ултразвучната процедура за долни екстремитети е едноставна, безболна и обично се завршува во рок од 30 до 45 минути. Таа ги вклучува следните чекори:

 • Подготовка: Пациентот лежи, а на пределот што се испитува се нанесува проѕирен гел.
 • Испитување: Рачниот уред наречен трансдуцер (сонда) се движи напред-назад преку кожата. Уредот емитува звучни бранови кои се одбиваат од подвижните крвни зрнца, кои потоа се претвораат во слики или звуци.
 • Толкување: Специјалистот ги толкува сликите или звуците за да идентификува какви било неправилности во протокот на крв.

Придобивки од доплер ехо

Доплер ултразвукот нуди бројни придобивки, вклучувајќи:

 • Неинвазивност: Не се вклучени игли, инјекции или оперативни зафати.
 • Безбедност: Користи звучни бранови, а не зрачење.
 • Точност: Обезбедува детални слики од крвните садови и протокот на крв.
 • Брзина: Резултатите често се достапни веднаш или во рок од неколку часа.

Кој треба да размисли за доплер ехо?

Лицата кои имаат симптоми како што се болка во нозете, оток, проширени вени или оние со фактори на ризик за васкуларни заболувања (на пр., пушење, дијабетес, хипертензија) треба да размислат да направат доплер ултразвук на долните екстремитети.

dopler-dolni-ekstremiteti

Во Поликлиниката Мед-Х Дијагностика, ја разбираме важноста на раното откривање и точната дијагноза за управување со васкуларното здравје. Доплер ултразвукот на долните екстремитети е доказ за нашата посветеност да им понудиме на нашите пациенти напредни дијагностички решенија. Ако имате какви било симптоми или сте загрижени за вашето васкуларно здравје, ние сме тука да ви помогнеме.

За повеќе информации или да закажете преглед, посетете ја нашата веб-страница или директно контактирајте нѐ. Направете го првиот чекор кон обезбедување на вашето васкуларно здравје денес!

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Дали доплер ултразвукот е болен?Не, процедурата е безболна.
Колку време трае постапката?Обично трае 30 до 45 минути.
Дали ми треба упат за доплер ултразвук?За доплер ултразвук во Поликлиниката Мед-Х Дијагностика не е потребен упат.

Слични статии

Тагови: доплер ехо, ехо на долни екстремитети, dopler eho na dolni ekstremiteti

Останати новости

16/05/2024

Магнетна резонанца за колено

16/05/2024

Магнетна резонанца за дискус хернија

11/04/2024

Ехо на уринарен тракт