Доплер на каротиди: негово значење во модерната дијагностика

03-04-2024

Во областа на медицинска дијагностика, доплер ултразвукот (ехо) на каротиди се појави како клучна неинвазивна процедура, нудејќи детален увид во кардиоваскуларното здравје на пациентите. Во Поликлиниката Мед-Х Дијагностика даваме приоритет за интеграцијата на напредни дијагностички техники за подобрување на грижата за пациенти.

Што е доплер на каротиди?

Каротидните артерии се витални крвни садови кои ја пренесуваат крвта богата со кислород од срцето до мозокот. Доплер ултразвукот (ехо) на каротидите користи звучни бранови за да произведе слики од овие артерии, помагајќи да се идентификуваат какви било блокади или абнормалности што може да го попречат протокот на крв. Ова испитување е клучно за проценка на ризикот од мозочен удар и други кардиоваскуларни заболувања.

Зошто доплер на каротиди?

 1. Превенција на мозочен удар: Раното откривање на блокади може да спречи мозочни удари.
 2. Проценка на каротидните артерии: Се следи прогресијата на стеснувањето на артеријата.
 3. Предоперативно планирање: Води одлуки за третман на пациенти со позната болест на каротидните артерии.

Како се прави доплер на каротиди?

Постапката е директна и неинвазивна. Пациентите лежат на кревет за преглед додека лекарот нанесува спроводлив гел на пределот од вратот. Мал, рачен уред наречен трансдуцер (сонда) потоа се преместува над кожата. Овој уред емитува звучни бранови кои се одбиваат од крвните садови, создавајќи слики и звуци кои лекарот може да ги анализира на екранот.

Придобивки од доплер на каротиди

 • Неинвазивно: Без игли, контраст или зрачење.
 • Безболно и брзо: Завршено во рок од 30 минути.
 • Високо информативно: Нуди увид во реално време за протокот на крв и здравјето на артериите.

Подготовка за доплер на каротиди

Подготовката е минимална. На пациентите обично им се советува да носат удобна облека и може да биде побарано да го отстранат накитот околу вратот. Воздржување од храна и течности не е потребно, што го прави пригодна дијагностичка алатка.

Што да очекуваат пациентите

 • За време на прегледот: Нема да почувствувате непријатност додека трансдуцерот (сондата) се лизга по вашата кожа.
 • По прегледот: Нема време потребно за опоравок. Пациентите можат веднаш да продолжат со нормални активности.

Значење во модерната дијагностика

Доплер ултразвукот (ехо) на каротидите е повеќе од дијагностичко испитување; тоа е превентивна стратегија против опасни по живот кардиоваскуларни состојби. Нудејќи јасен поглед во здравјето на каротидните артерии, им овозможува на здравствените работници да осмислат персонализирани планови за лекување.

dopler-karotidi

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Дали е безбедно?Да, тоа е безбедна, неинвазивна процедура без познати ризици.
Колку често треба да го правам ова испитување?Зачестеноста зависи од вашата здравствена состојба и факторите на ризик. Консултирајте се со вашиот избран лекар.
Дали може да ги открие сите кардиоваскуларни болести?Иако е многу ефикасен за проценка на здравјето на каротидните артерии, тој е само дел од сеопфатна кардиоваскуларна проценка која содржи и други процедури.

Во Поликлиниката Мед-Х Дијагностика, ние сме посветени да користиме напредни дијагностички технологии како што е доплер ултразвукот (ехо) на каротидите за да ги подобриме резултатите за пациентите. Со обезбедување на детални сознанија за кардиоваскуларното здравје, ние не ги дијагностицираме само состојбите; ние ги олеснуваме раните интервенции кои можат значително да го променат текот и исходите од здравственото патување на пациентот.

Подготвени да преземете проактивен чекор кон кардиоваскуларно здравје? Контактирајте нѐ денес за да го закажете вашиот доплер ултразвук (ехо) на каротидите и да дознаете повеќе детали за другите дијагностички услуги што ги нудиме. Заедно, може да го отвориме патот до поздраво утре.

Слични статии

 1. Најдобриот водич за магнетна резонанца на мозокот
 2. Магнетна резонанца на главата: Сѐ што треба да знаете
 3. Магнетна резонанца и компјутеризирана томографија за мозочни удари
 4. Компјутерска томографија на глава (Најдобри практики)
 5. Ехо на тироидната жлезда
 6. Што е ултразвук (ехо)?

Останати новости

11/04/2024

Ехо на уринарен тракт

08/04/2024

Ехо на хепар и жолчно кесе