Ехо на тироидната жлезда

22-09-2022

Ултразвукот (ехо) на тироидната жлезда е метод на снимање за да се види тироидната жлезда, жлезда на вратот што го регулира метаболизмот (многуте процеси кои ја контролираат стапката на активност во клетките и ткивата).

Ултразвук на тироидната жлезда се користи за испитување на тироидната жлезда за абнормалности, вклучувајќи:

  • цисти
  • нодули
  • тумори

Кога е потребен ултразвук на тироидната жлезда?

Ултразвук на тироидната жлезда е потребен ако тестот за функција на тироидната жлезда е абнормален или ако докторот почувствува израсток на тироидната жлезда додека го прегледува вратот. Ултразвукот може да ја провери и недоволната или хиперактивна тироидна жлезда.

Како може ултразвукот на тироидната жлезда да помогне во дијагнозата?

Ултразвукот може да му даде на лекарот многу вредни информации, како што се:

  • дали израстокот е исполнет со течност или е цврст
  • бројот на израстоци
  • каде се наоѓаат израстоците
  • дали растот има различни граници
  • протокот на крв во растот

Ултразвукот може да открие и гушавост, односно оток на тироидната жлезда.

Читање на резултатите од ултразвукот на тироидна жлезда

Во некои случаи, ултразвукот може да покаже слики на јазли кои може или не може да бидат канцерогени или да содржат микрокалцификации, што често се поврзува со рак. Но, според една студија, ракот бил откриен само на 1 од секои 111 ултразвучни тестови, а повеќе од половина од луѓето чии резултати покажале јазли на тироидната жлезда немаат рак. Малите нодули најверојатно не се канцерогени.

Многу е честа појава во тироидната жлезда да се развијат области или нодули кои може или не може да се почувствуваат на површината од кожата. Околу 5 до 10% од возрасните ќе имаат грутки во тироидната жлезда што лекарот може да ги идентификува на преглед. Тие се нарекуваат палпабилни нодули. Ултразвукот е многу чувствителен и покажува многу нодули кои не можат да се почувствуваат. Во некои возрасни групи, јазли се забележани на ултразвук кај дури 70% од возрасните. Огромното мнозинство од нив се бенигни региони на ткивото од тироидната жлезда кои не претставуваат никаков ризик по здравјето. Малцинството од нив се вистински тумори на тироидната жлезда и може да бараат дополнителна дијагноза или третман

Ако имате семејна историја за абнормалности на тироидната жлезда или поврзани состојби, лекарот може да побара почесто да правите ултразвук на тироидната жлезда со цел рано да откриете какви било симптоми на состојба поврзана со тироидната жлезда.

Ако ултразвукот навистина открие абнормалности, лекарот може да нареди последователни тестови за да ги исклучи состојбите што може да ги предизвикаат овие абнормалности. Во овие случаи, можеби ќе треба уште еден ултразвук или друг вид на ултразвук за појасно да се испита тироидната жлезда. Ако имате циста, јазол или тумор, лекарот може да препорача операција за отстранување или друг третман за која било присутна состојба или рак.

Ултразвукот е брза, безболна процедура и може да помогне да се откријат состојби или рани фази на рак. Разговарајте со Вашиот лекар ако мислите дека имате семејна историја на проблеми со тироидната жлезда или сте загрижени за можна состојба на тироидната жлезда за да започнете со превентивна ултразвучна снимка.

Останати новости

14/09/2022 Stefan

Компјутерска томографија на стомак и карлица

Компјутерската томографија (КТ) на стомакот и карлицата е дијагностика со снимање. Лекарите ја користат за да откријат болести на тенкото црево, дебелото црево и другите внатрешни органи. Често се користи за да се утврди причината за инаку необјаснива болка. КТ снимањето е брзо, безболно, неинвазивно и прецизно. Во итни случаи, може доволно брзо да открие внатрешни повреди и крварења и помогне во спасувањето на животи.

01/09/2022 Stefan

Снимање на хипофизата

Хипофизата е важна жлезда со внатрешно лачење (ендокрина жлезда) која се наоѓа во основата на мозокот. Таа е вклучена во речиси сите процеси на хомеостаза, како и во растот и развојот. Оваа жлезда најчесто развива патологија, што може да резултира со масовен ефект врз соседните структури во черепот или да биде хормонски активна. Аденомите на хипофизата се присутни во 14% од аутопсиските студии и 23% од радиолошките студии. Со оглед на високата преваленца, како и поради симптоми од процес на основна болест или преку случајно откритие, од клучно значење е да се разберат методите за сликање на хипофизата. Првичниот препорачан дијагностички тест за лезии на хипофизата е специјализиран протокол на хипофизата со МР, и со и без интравенски контраст.