Ултразвук (ехо) на дојка: Се што треба да знаете

19-09-2023

Здравјето на градите е тема која ни е при срце, а треба да биде и при вашето! Раното откривање рак на дојката може да направи разлика во успешното лекување. Една моќна алатка на ова патување е ултразвук (ехо) на дојка.

Зошто ултразвук (ехо) на дојка?

Ехо на дојката е неинвазивна техника на снимање која користи звучни бранови за да создаде слики од ткивото на дојката. Еве зошто е толку вредно:

1. Подобро откривање

 • Може да открие абнормалности на дојката кои можеби не се видливи на мамограм.
 • Идеално за жени со густо ткиво на дојката каде мамографијата може да биде помалку ефикасна.

2. Безбедно и безболно

 • Без изложување на зрачење.
 • Нема непријатност за време на постапката.

3. Разновидност

 • Корисно за оценување на грутки, цисти и болка во градите.
 • Може да се користи за жени од сите возрасти, вклучително и бремени жени или доилки.

Кога се препорачува ехо на дојка?

Ултразвукот на дојката не е замена за мамографијата, туку дополнителна алатка. Се препорачува во следниве ситуации:

 • Како продолжение на сомнителен мамограф.
 • За жени со густо ткиво на дојка.
 • За млади жени (под 30 години) каде мамографијата е помалку ефикасна.
 • За време на бременост и доење кога треба да се избегнува изложување на зрачење.

Како функционира ултразвукот на дојка?

Разбирање на основите:

 1. Сонда: Рачен уред кој се користи за емитување звучни бранови во ткивото на дојката.
 2. Звучни бранови: Овие бранови се одбиваат од ткивото на дојката и создаваат ехо.
 3. Создавање слика: Компјутерот ги обработува ехата за да создаде слики во реално време.
eho-na-dojka

Ултразвукот (ехо) на дојка е витално оружје во битката против рак на дојката. Со тоа што сме проактивни за здравјето на нашите гради, можеме да ги зголемиме шансите за рано откривање и успешен третман. Запомнете, знаењето е моќ!

Бидете информирани и закажувајте редовни прегледи на градите. Заедно, можеме да направиме разлика!

Тагови: здравје на дојкитe, ултразвук на дојки, свесност за рак, лтразвук на дојка, рано откривање, здравје на дојка, мамографија на дојка, рак на дојка, густо ткиво на дојка, техника на сликање.

Останати новости

26/09/2023

Моќ на јасноста: Компјутерска томографија на абдомен

Кога станува збор за испитување на непријатност во стомакот, необјаснета болка или дигестивни проблеми, знаењето е моќ. Во областа на медицинската дијагностика, само неколку алатки обезбедуваат јаснос...

05/09/2023

Здив по здив, слика по слика: Дијагностика на белите дробови со компјутерска томографија

Дознајте повеќе за компјутерска томографија на белите дробови и откријте како оваа моќна алатка за снимање помага при дијагностицирање и следење на различни состојби на белите дробови. Запознајте ја п...

05/09/2023

Под површината: Ехо на бубрези

Истражете го светот на ултразвучното снимање на бубрезите, навлегувајќи длабоко во прецизноста, придобивките и важноста на оваа неинвазивна дијагностичка алатка за здравјето на бубрезите. Откријте как...