Снимање за дискус хернија

19-01-2023

Магнетната резонанца (МР) е еден од најважните пронајдоци во модерната медицина. Со помош на магнетна резонанца, лекарите можат точно да ги проценат и дијагностицираат состојбите кои инаку би можеле трајно да го влошат квалитетот на живот. Магнетната резонанца се корисни во многу аспекти на медицината, а особено во истражувањето на состојбите на ‘рбетот.

Магнетна резонанца за дискус хернија

Снимањето на дискус хернија со магнетна резонанца е корисно испитување кое се користи за да се одреди точната локација и состојба на проблемот. Пациентите кои се жалат на симптоми поврзани со хернија на дискови често се советуваат прво да направат снимање со магнетна резонанца.

Снимањето со магнетна резонанца е најдоброто достапно неинвазивно испитување за откривање на дискус хернија. Бидејќи магнетната резонанца може да дефинира просторна резолуција во анатомијата на ‘рбетот до 0,5 mm, може да ја идентификуваме дискус хернијата со над 95% точност. Снимањето со магнетна резонанца обезбедува многу прецизни слики за ‘рбетните дискови и проблемите што се случуваат во и околу дисковите, како што се воспаление и дегенерација. Магнетната резонанца се смета за златен стандард во медицината за проценка на повреди на дискот.

Што е магнетна резонанца за дискус хернија и кога е потребна

Снимањето со магнетна резонанца често се користат за дијагностицирање и следење на дискус хернија. Еден од најчестите начини на кои таа се користи е да се идентификува локацијата на хернираниот диск(ови) во ‘рбетот и степенот на компресија на нервот. Ако резултатите од магнетната резонанца укажуваат дискус хернија, лекарот може да препорача дополнителни тестови за подобро да ја процени состојбата. Магнетната резонанца се корисни за дијагностицирање на дискус хернија на вратот и грбот.

diskus

Причини за дискус хернија

Во ‘рбетот има вкупно 23 меѓупршленски дискови. Овие дискови се ткивни зглобови кои ги штитат ‘рбетните пршлени од неочекуван удар со тоа што имаат мека внатрешност -јадро слична на гел (нуклеус пулпосус) и цврст надворешен ѕид (анулус фиброзус). Надворешниот ѕид на дискот понекогаш може да развие пукнатина наречена прстенест раскин, дозволувајќи му на јадрото слично на желе да се истисне низ прстенестиот раскин. Ова се нарекува херниран диск или испакнат диск ако количината на јадро истисната надвор од прстенестиот раскине е мала.

Хернираниот диск може да се појави поради различни причини . Најчести се траумите од повреда или абење. ‘Рскавицата што ги спојува дисковите во ‘рбетот со соодветниот пршлен може да се олабави и да ја изгуби еластичноста како што луѓето стареат. Ненадејниот удар и траума, како што се незгоди или падови, исто така може да предизвикаат хернија на дискови.

Симптоми на дискус хернија

Најчестиот начин на кој хернираните дискови предизвикуваат симптоми е иритација на блиските нерви. Интеракцијата помеѓу јадрото (нуклеус пулпосус) и малите крвни садови во надворешната ½ од прстенестиот ѕид (анулус фиброзус) предизвикува тежок воспалителен одговор во прстенестиот раскин. Кога воспалението се јавува во задниот дел на дискот, каде што е присутен одреден тип на нервни влакна за болка, сигналите за болка патуваат преку соматските аферентни (СА) сензорни нерви до делови од мозокот одговорни за локализирање на болката. Соматските аферентни влакна (СА) завршуваат со синапси во невроните од постцентралниот гирус, област на мозокот позната како примарен соматосензорен кортекс. Оваа област на мозокот дава сигнали за болка од целото тело, нивната локација и придружните квалитети како „острина“ и „прободување“. Само затоа што задниот анулус е инервиран од СА -влакната за болка, лесно можеме да ја идентификуваме локацијата и квалитетот на болката од хернираниот диск.

Најчестиот симптом на дискус хернија е остра болка локализирана директно над болните воспалени дискови. Воспалението од хернијацијата на дискот може да се прошири на тврдата мозочна обвивка околу нервите и ‘рбетниот мозок предизвикувајќи иритација на нервите, па дури и главоболки. Главоболките кои потекнуваат од вратот и се движат нагоре кон задниот дел на черепот се нарекуваат „цервикогени“ главоболки.

Кога воспалението од хернираниот диск се шири на блиската обвивка околу нервните корени, болните сензации можат да се движат надолу по рацете (цервикални хернијации) или нозете (лумбална хернијација) или дури и околу ребрата (торакални хернијации). Една од најраспространетите начини за да се видат знаци и симптоми на хернијален диск е дерматом на нервниот корен. Губење на нормална сензација во рацете, лактите и рамото е еден пример. Цервикална радикулопатија е медицински збор за оваа состојба, која се карактеризира со радикуларна непријатност на оваа локација и субјективно чувство на топлина која зрачи нанадвор од изворот на болка.

Миотомот на нервниот корен, кој ги претставува мускулите на раката или ногата регулирани со нервниот корен, исто така најверојатно ќе биде засегнат од дискус хернија. Ова често предизвикува слабост на мускулите во оваа област, особено на трицепсот, рамената, нозете и надлактицата воопшто. Овие анатомски делови, исто така, може да бидат тешки за движење за пациентот.

Колку долго заздравува дискус хернијата без операција?

Во многу случаи, хернираните дискови можат да заздрават природно. Овие случаи заздравуваат во рок од неколку дена или најмногу 4 недели. Приближно 90% од случаите на хернија на дискот се благи и не бараат операција. Во такви случаи, скромни третмани како што се правилен одмор неколку дена и привремени промени во животниот стил само за неколку недели ќе бидат доволни за да се ублажат симптомите на дискус хернија. Пациентите често ќе видат дека симптомите целосно исчезнуваат во рок од неколку недели или дури денови. Доколку болката или симптомите од хернија или испакнат диск траат подолго од 4 недели, пациентот треба да се јави на лекар. Подолгото чекање ќе предизвика други мускули и зглобови во телото да се влошат и да почнат да предизвикуваат дополнителна болка и дисфункција. Не се препорачува да се чека операција повеќе од 1-2 месеци од почетокот на симптомите, бидејќи предизвикува поголема штета на пациентот и дополнително го одзема квалитетот на нивниот живот.

Хернираниот диск што го стиска нервниот корен повремено може да се ублажи со различни физички вежби. Овие вежби имаат различен опсег на тежина и може да ги направи секој, без оглед на претходното фитнес искуство или историја. Посебно се препорачуваат тренинзи со мал удар, бидејќи тие обезбедуваат најмалку болка и непријатност додека работите на одредени мускулни групи.

Останати новости

17/05/2023 Stefan Vidinski

Неспоредлива практичност и квалитетно снимање со Siemens MAGNETOM C! достапно 24/7

Во денешниот живот со брзо темпо, пристапноста и ефикасноста се најважни во здравствената заштита. Навремените и точни дијагнози може да направат значителна разлика во исходот за пациентот. Затоа сме ...

10/05/2023 Stefan Vidinski

Siemens MAGNETOM C! отворен уред за магнетна резонанца

Магнетната резонанца е моќна дијагностичка алатка која користи магнетно поле и радио бранови за да произведе детални слики од внатрешните органи и структури на телото. Технологијата измина долг пат од...

03/05/2023 Stefan Vidinski

Испитувања со снимање кои се користат при дијагностицирање на камења во бубрезите и жолчни камења

Камењата во бубрезите и жолчните камења се две вообичаени состојби кои засегаат милиони луѓе ширум светот. И двете може да предизвикаат силна болка и непријатност и бараат итна медицинска помош. Еден ...