Важност на редовните превентивни здравствени прегледи

22-03-2023

Превентивната здравствена заштита е од суштинско значење за одржување на добро здравје и спречување на идни здравствени проблеми. Редовните здравствени прегледи се клучна компонента на превентивната здравствена заштита. Во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика, нудиме широк спектар на медицински услуги за да им помогнеме на нашите пациенти да останат здрави и рано да ги фатат сите потенцијални здравствени проблеми. Еве зошто редовните здравствени прегледи се толку важни и кога треба да почнете да ги закажувате.

Зошто се важни редовните превентивни здравствени прегледи?

Редовните превентивни здравствени прегледи им овозможуваат на лекарите да ги идентификуваат потенцијалните здравствени проблеми пред тие да станат посериозни. Тие, исто така, им даваат на пациентите можност да разговараат за сите грижи што ги имаат за нивното здравје со своите лекари. Дополнително, редовните превентивни здравствени прегледи можат да им помогнат на пациентите да направат промени во животниот стил што може да го подобрат нивното здравје, како што се откажување од пушење или губење на тежината.

Кога треба да започнете да закажувате превентивни здравствени прегледи?

Соодветната возраст за скрининг може да варира во зависност од различни фактори, како што се семејната историја и начинот на живот. Сепак, генерално, се препорачува возрасните да почнат да закажуваат редовни здравствени прегледи на 18-годишна возраст или порано, доколку имаат некои специфични грижи или фактори на ризик.

Кои услуги се достапни на Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х?

Во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х нудиме широк спектар на медицински услуги за пациенти од сите возрасти. Некои од најчестите услуги што ги нудиме вклучуваат:

Биохемиски лабораториски анализи – се препорачува за возрасни над 18 и повеќе години, или порано ако имаат специфични проблеми или фактори на ризик;

ЕКГ – oбично не е неопходно за луѓе без никакви симптоми или познати проблеми со срцето, но може да се препорача за постари возрасни или оние со фактори на ризик;

Ултразвук на срцето – обично не се препорачува како рутински скрининг тест за здрави возрасни лица без симптоми, но може да се препорача за оние со познати или сомнителни срцеви проблеми;

Магнетна резонанца – соодветната возраст за магнетна резонанца може да варира во зависност од причината за снимање. Магнетната резонанца може да се препорача за деца и возрасни со одредени медицински состојби или симптоми;

Компјутерска томографија – не се препорачува како рутински скрининг тест за здрави индивидуи без симптоми, но може да се препорача за оние со познати или сомнителни медицински состојби;

Мамографија – се препорачува за жени на возраст од 40 и повеќе години, или порано ако имаат специфични грижи или фактори на ризик;

Општ ултразвучен преглед – соодветната возраст за ултразвук може да варира во зависност од причината за испитувањето. Ултразвукот може да се препорача за деца и возрасни со одредени медицински состојби или симптоми;

Дигитална рендгенска снимка – се препорачува за возрасни над 18 и повеќе години, или порано ако имаат специфични грижи или фактори на ризик;

Ортопедија – се препорачува за лица кои претрпеле повреда, имаат хронична болка или имаат медицинска состојба што влијае на нивниот мускулно-скелетен систем. Не постои услов за минимална возраст за ортопедски консултации, бидејќи мускулно-скелетните проблеми можат да влијаат на поединци на која било возраст.

Нашиот тим од искусни медицински професионалци е посветен за обезбедување на најквалитетна нега на нашите пациенти. Ние користиме најсовремена технологија за да обезбедиме точни дијагнози и ефективни планови за лекување.

Редовните превентивни здравствени прегледи се клучна компонента на превентивната здравствена заштита. Во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х, нудиме широк спектар на медицински услуги за да им помогнеме на нашите пациенти да останат здрави и рано да ги фатат сите потенцијални здравствени проблеми. Не чекајте да добиете симптоми за да закажете преглед – јавете ни се денес за да го закажете вашиот термин и да ја преземете контролата врз вашето здравје.

Останати новости

17/05/2023 Stefan Vidinski

Неспоредлива практичност и квалитетно снимање со Siemens MAGNETOM C! достапно 24/7

Во денешниот живот со брзо темпо, пристапноста и ефикасноста се најважни во здравствената заштита. Навремените и точни дијагнози може да направат значителна разлика во исходот за пациентот. Затоа сме ...

10/05/2023 Stefan Vidinski

Siemens MAGNETOM C! отворен уред за магнетна резонанца

Магнетната резонанца е моќна дијагностичка алатка која користи магнетно поле и радио бранови за да произведе детални слики од внатрешните органи и структури на телото. Технологијата измина долг пат од...

03/05/2023 Stefan Vidinski

Испитувања со снимање кои се користат при дијагностицирање на камења во бубрезите и жолчни камења

Камењата во бубрезите и жолчните камења се две вообичаени состојби кои засегаат милиони луѓе ширум светот. И двете може да предизвикаат силна болка и непријатност и бараат итна медицинска помош. Еден ...