Цервикална и лумбална радикулопатија: улога на медицинските снимања

22-02-2023

Цервикалната и лумбалната радикулопатија се две вообичаени состојби кои влијаат на нервите во вратот и долниот дел од грбот, соодветно. Овие состојби може да предизвикаат болка, вкочанетост и слабост во засегнатите делови од телото и може значително да влијаат врз квалитетот на животот од пациентот. Медицинските снимања како што се рендген, магнетна резонанца и компјутерска томографија може да бидат корисни алатки за дијагностицирање и третман на овие состојби.

Што е радикулопатија?

 

Радикулопатија е состојба која се јавува кога нервниот корен е притиснат или надразнет, што доведува до болка, вкочанетост и слабост во делот од телото што го покрива нервот. Најчести причини за радикулопатија во цервикалниот и лумбалниот ‘рбет се хернираните дискови, спиналната стеноза и дегенеративните заболувања на дискот.

Медицински снимања што се користат за радикулопатија

 

Снимањата се користат за дијагностицирање и проценка на сериозноста на цервикалната и лумбалната радикулопатија. Најчесто користени техники за снимање за радикулопатија се рендген, компјутерска томографија и магнетна резонанца.

Рендген: Ова често е првото снимање што се користи кај пациенти со болки во вратот или грбот. Тие можат да помогнат да се идентификуваат абнормалности како што се коскени израстоци или скршеници. Сепак, рендгенските снимки не даваат детален преглед на меките ткива што го опкружуваат ‘рбетот, што ја ограничува нивната корисност во дијагнозата на радикулопатија.

Компјутерска томографија: користи рендгенски зраци за да создаде детална слика на ‘рбетот. Таа може да дадат повеќе информации од рендгенските снимки за коскените структури и меките ткива што го опкружуваат ‘рбетот, и често се користи за проценка на стеснувања или скршеници на ‘рбетот. Сепак, компјутерската томографија не дава толку многу детали за ‘рбетниот мозок или нервните корени како магнетната резонанца

Магнетна резонанца: ова е снимање кое се претпочита за дијагностицирање и евалуација на сериозноста на радикулопатија. Магнетната резонанца користи силно магнетно поле и радио бранови за да создаде детални слики од меките ткива што го опкружуваат ‘рбетот, вклучувајќи го’ рбетниот мозок и нервните корени. Магнетната резонанца може да обезбеди информации за големината и локацијата на хернираните дискови, степенот на стеснување на ‘рбетот и сериозноста на притиснатиот нервен корен.

radikulopatija

Толкување на резултатите од снимањето

 

Интерпретацијата на резултатите од снимањето може да биде предизвикувачка кај пациенти со цервикална и лумбална радикулопатија. Важно е да се запамети дека наодите од сликите треба да се толкуваат во контекст на клиничките симптоми на пациентот и наодите од физикалниот преглед. На пример, пациент со благи дегенеративни промени на магнетна резонанца може да има значителни симптоми, додека друг пациент со тешки промени на магнетната резонанца може да биде асимптоматски.

Резултатите од снимањето може да помогнат во донесувањето одлуки за третман кај пациенти со цервикална и лумбална радикулопатија. На пример, пациентите со тешка компресија на нервниот корен или компресија на ‘рбетниот мозок на магнетна резонанца може да бараат итна хируршка интервенција. Сепак, повеќето пациенти со радикулопатија може да се третираат конзервативно со физикална терапија, антиинфламаторни лекови и/или епидурални стероидни инјекции.

Заклучок

 

Техниките за снимање како што се рендген, компјутерска томографија и магнетна резонанца можат да бидат корисни алатки во дијагнозата и третманот на цервикална и лумбална радикулопатија. Магнетната резонанца е снимање кои се претпочита за дијагностицирање и евалуација на сериозноста на радикулопатија, бидејќи обезбедува детални информации за меките ткива што го опкружуваат ‘рбетот. Сепак, важно е да се интерпретираат резултатите од снимањето во контекст на клиничките симптоми на пациентот и наодите од физикалниот преглед, бидејќи наодите од сликите не секогаш се во корелација со симптомите.

Останати новости

15/03/2023 Stefan Vidinski

Управување со болка

Вовед Животот со хронична болка може да биде фрустрирачко и исцрпувачко искуство. Тоа може да ги направи дури и едноставните задачи, како што се станувањето од кревет или готвењето оброк, да изгледаат...

01/03/2023 Stefan Vidinski

Напредни технологии за дијагностичко снимање

Како напредните технологии за дијагностичко снимање можат да помогнат во откривање и спречување здравствени проблеми? Оваа статија се фокусира на тоа како современите технологии за дијагностичко снима...

14/02/2023 Stefan Vidinski

Магнетна резонанца и компјутеризирана томографија за мозочни удари

Снимањата се клучни за дијагноза, третман и следење на пациенти со мозочен удар. Две од најчесто користените снимања за мозочни удари се магнетна резонанца и компјутеризирана томографија. Иако двете с...