Најчести повреди при зимски спортови

28-12-2022

Скијањето и сноубордингот се одлични начини за вежбање и уживање во студените зимски месеци. Сепак, колку и да се забавни, ниските температури, заледените површини и големата брзина честопати можат да доведат до повреди при зимските спортови. Иако скијањето и сноубордингот почесто се поврзуваат со повреди на коленото, глуждот и горниот дел од телото, постои и ризик од повреда на грбот. Подготвивме краток преглед на вообичаени повреди на скијање и сноубординг и како тие треба да се дијагностицираат.

Кај горните екстремитети најчести се повредите како што се скијачки палец, лезија на Стенер, повреди на зглобот на пр. фрактура на дисталниот радиус, фрактура на скафоидната коска, повреда на скафолунатниот лигамент, повреди на рамото на пр. кинење на рамената капсула, предна дислокација на рамото, повреди на акромиоклавикуларниот зглоб и фрактури на клучната коска. Сноубордерите почесто имаат повреди на горните екстремитети.

Повреди на коленото

Скијачите се повеќе склони кон повреди на колената, бидејќи скијањето вклучува повеќе виткање и вртење.

  • Повреди на предните и задните вкрстени лигаменти.
  • Повреди на менискусот.

Повреди на главата, вратот и грбот

Овие области најчесто се засегнати за време на падови, кои најчесто предизвикуваат повреди во зимските спортови.

  • Истегнување на вратот.
  • Кинење на рамената капсула.
  • Болка во долниот дел од грбот.

Повреди на рацете

Вашите раце се најмногу изложени на ризик кога паѓате додека скијате или бордате.

  • Скијачки палец.
  • Истегнување на зглобовите.
  • Фрактури на прстите.

zimski

Дијагностичка вредност на медицинското снимање во спортовите на мраз и снег

Во последниве години, брзиот развој на технологијата за медицинско снимање станува сè поважен во дијагнозата и третманот на спортски повреди. Магнетната резонанца (МР) стана едно од најважните средства за дијагноза на повреди во спортската медицина со нејзините предности за неинвазивни и повеќедимензионални слики со висока резолуција.

Снимањето со магнетна резонанца може да се користи за рано предупредување и рана дијагноза на повреди кај спортистите и рекреативците. Преку идентификација на рани знаци за предупредување и навремено дијагностицирање на спортските повреди, можеме да спречиме непоправливи сериозни последици како што се кинење на лигаментите.

Останати новости

31/01/2023 Stefan Vidinski

Ултразвук на срцето (ехокардиографија): витална дијагностичка алатка за здравје на срцето

Срцевиот ултразвук, познат и како ехокардиографија, е неинвазивно дијагностичко испитување кое користи звучни бранови со висока фреквенција за да произведе слики од срцето. Ова испитување е клучна ала...

24/01/2023 Stefan Vidinski

Снимање на сколиоза

Од многубројните коскено-мускулни деформитети, денес најголемо значење се придава на СКОЛИОЗАТА. Тоа е еден од најчестите деформитети на ‘рбетот, а значи отстапување од нормалната (физиолошка) з...

19/01/2023 Stefan Vidinski

Снимање за дискус хернија

Магнетната резонанца (МР) е еден од најважните пронајдоци во модерната медицина. Со помош на магнетна резонанца, лекарите можат точно да ги проценат и дијагностицираат состојбите кои инаку би можеле т...