Компјутерска томографија на стомак и карлица

14-09-2022

Компјутерската томографија (КТ) на стомакот и карлицата е дијагностика со снимање. Лекарите ја користат за да откријат болести на тенкото црево, дебелото црево и другите внатрешни органи. Често се користи за да се утврди причината за инаку необјаснива болка. КТ снимањето е брзо, безболно, неинвазивно и прецизно. Во итни случаи, може доволно брзо да открие внатрешни повреди и крварења и помогне во спасувањето на животи.

Што е КТ снимање на стомак и карлица?

Компјутерската томографија, попозната како КТ, е дијагностички медицински тест со снимање. Како и традиционалните рендгенски снимки, таа произведува повеќе прикази или слики од внатрешноста на телото.

КТ снимањето произведува слики што може да се реформатираат во повеќе рамнини. Може дури и да генерира тридимензионални слики. Вашиот лекар може да ги прегледа овие слики на компјутер, да ги испечати на филм или преку 3D печатач, или да ги пренесе на ЦД или ДВД.

КТ снимките од внатрешните органи, коските, меките ткива и крвните садови даваат поголеми детали од традиционалните рендгенски снимки. Ова е особено точно за меките ткива и крвните садови.

Кои се некои вообичаени употреби на КТ?

Лекарите обично ја користат оваа процедура за да се дијагностицира причината за абдоминална или карлична болка. Тие исто така ја користат за дијагностицирање болести на внатрешните органи, тенкото црево и дебелото црево, како што се:

  • инфекции – апендицитис, пиелонефритис или заразни колекции на течности, исто така познати како апсцеси.
  • воспалителни болести на цревата – улцеративен колитис или Кронова болест, панкреатитис или цироза на црниот дроб.
  • рак на црниот дроб, бубрезите, панкреасот, јајниците и мочниот меур, како и лимфоми.
  • камења во бубрезите и мочниот меур.
  • аневризми на абдоминална аорта (ААА), повреди на абдоминалните органи како што се слезината, црниот дроб, бубрезите или други внатрешни органи во случаи на траума.

Лекарите исто така користат КТ снимање на стомак/карлица како:

  • водич за биопсии и други процедури како што се дренажи на апсцеси и минимално инвазивни третмани на тумори.
  • планирање и проценка на резултатите од операции, на пр. трансплантација на органи.
  • планирање и правилна администрација на третмани со зрачење за тумори, како и следење на одговорот од хемотерапија.

Останати новости

22/09/2022 Stefan

Ехо на тироидната жлезда

Ултразвукот (ехо) на тироидната жлезда е метод на снимање за да се види тироидната жлезда, жлезда на вратот што го регулира метаболизмот (многуте процеси кои ја контролираат стапката на активност во клетките и ткивата).

01/09/2022 Stefan

Снимање на хипофизата

Хипофизата е важна жлезда со внатрешно лачење (ендокрина жлезда) која се наоѓа во основата на мозокот. Таа е вклучена во речиси сите процеси на хомеостаза, како и во растот и развојот. Оваа жлезда најчесто развива патологија, што може да резултира со масовен ефект врз соседните структури во черепот или да биде хормонски активна. Аденомите на хипофизата се присутни во 14% од аутопсиските студии и 23% од радиолошките студии. Со оглед на високата преваленца, како и поради симптоми од процес на основна болест или преку случајно откритие, од клучно значење е да се разберат методите за сликање на хипофизата. Првичниот препорачан дијагностички тест за лезии на хипофизата е специјализиран протокол на хипофизата со МР, и со и без интравенски контраст.