Интервју со прим. д-р Мирослав Лазаров, ортопедски хирург

15-02-2024

Во 2022 година, прим. д-р Мирослав Лазаров се приклучи и стана составен дел од тимот на Поликлиниката и Центарот за Болка Мед-Х Дијагностика, носејќи со себе повеќе од четири децении професионално искуство во областа на ортопедска хирургија. Со љубов за својата специјалност и посветеност на грижата за пациентите, д-р Лазаров подолу споделува сознанија за неговото професионално патување, предизвиците на ортопедската хирургија и неговиот поглед за иднината на специјалноста.

Вовед

П1: Можете ли да споделите нешто за Вашето патување во ортопедската хирургија и што Ве инспирираше да ја изберете оваа специјалност?

А1: Моето патување во ортопедијата и ортопедската хирургија започна пред четириесет и една година. Мојата страст за хирургија ме доведе до ортопедијата, фасцинантна гранка од областа на медицината. Во 1982-1983 година, направив значаен чекор во мојата кариера за време на една кампања за регрутирање во Македонија, придружувајќи се на тимот од Универзитетската Клиника за ортопедски болести. Ова го означи почетокот на мојата доживотна посветеност на оваа специјалност, која кулминираше со мојата специјализација по ортопедија во 1989 година.

Секојдневие во Мед-Х

П2: Како изгледа еден Ваш типичен ден во Поликлиниката и Центарот за Болка Мед-Х Дијагностика, и кои се некои од најпредизвикувачките аспекти на Вашата работа?

А2: Моите денови се посветени за прегледување на пациенти со ортопедски проблеми, дијагностицирање на нивните проблеми и подготовка на планови за лекување кои ќе им помогнат да ги надминат нивните состојби. Целта е секогаш што е можно побрзо да се врати квалитетот на нивниот живот. Најголемиот предизвик лежи во прецизното дијагностицирање и ефективното лекување на овие состојби, обезбедувајќи пациентите да можат да се вратат на нивниот секојдневен живот.

П3: Со технологијата што брзо напредува, како останувате во тек со најновите случувања во ортопедската хирургија и која неодамнешна иновација Ве заинтересира најмногу?

А3: Отсекогаш сум бил ентузијаст за технологијата и нејзината примена во медицината. Постојано се трудам да ги ажурирам и надградувам моите вештини и знаења, прифаќајќи ги новите технологии кои ги подобруваат дијагностичките и терапевтските можности. Минимално инвазивните хируршки техники особено го привлекуваат мојот интерес.

П4: Како пристапувате кон грижата за пациентите, особено кога разговарате за сложени дијагнози или планови за лекување со пациенти кои би можеле да бидат вознемирени или исплашени?

А4: Обезбедувањето надеж, доверба и спокој е од клучно значење, особено кога се соочуваме со сложени дијагнози. На пациентите им нагласувам дека ќе направиме сѐ за да ја надминеме нивната состојба, проектирајќи чувство на самодоверба и смиреност. Задоволството од гледање на пациентот како се опоравува е неизмерно, и за медицинскиот тим и за пациентот.

Искуство и тимска работа

П5: Можете ли да наведете еден особено предизвикувачки случај и како се одлучивте за најдобрата хируршка техника што треба да ја користите?

А5: Секој случај претставува свој сет на предизвици, што го отежнува издвојувањето на само еден. Она што е важно е приспособување на хируршкиот пристап кон уникатната ситуација на секој пациент, обезбедувајќи најдобар можен исход.

П6: Ортопедската хирургија често бара соработка со други медицински професионалци. Можете ли да споделите пример за тоа како мултидисциплинарната тимска работа доведе до успешен исход за пациентот?

А6: Мултидисциплинарната соработка е камен-темелник на ефективната медицинска нега. Моето искуство со тимска работа отсекогаш било позитивно и доведувало до точни дијагнози и успешни третмани. Овој пристап е нешто што го практикувам секојдневно во Поликлиниката и Центарот за Болка Мед-Х Дијагностика и се залагам за негова примена во сите случаи.

П7: Гледајќи наназад на Вашата кариера, што сметате дека е Ваше најзначајно достигнување во ортопедската хирургија?

А7: Предизвикувачки е да се посочи едно достигнување бидејќи мојата кариера беше континуирано патување на учење, усовршување и грижа за пациентите. Постојаната посветеност на едукацијата, соработката и закрепнувањето на пациентите се аспекти што најмногу ги ценам.

Совети и завршни пораки

П8: Каков совет би им дале на студентите по медицина или младите лекари кои размислуваат за кариера во ортопедската хирургија?

А8: Мој совет е да ја прифатите професијата со страст и да бидете подготвени да се соочите и да ги надминете предизвиците што ќе се појават. Ортопедската хирургија е поле за наградување на оние кои се посветени да направат разлика во животот на пациентите.

П9: Што гледате како најголем предизвик со кој се соочува ортопедската хирургија денес, и каде мислите дека ќе се движи специјалноста во следната деценија?

А9: Областа на ортопедска хирургија се развива брзо, со напредок во материјалите за имплантација и дијагностичките процедури. Предизвикот лежи во одржувањето чекор со овие достигнувања и постојаното подобрување на грижата за пациентите. Предвидувам дека специјалноста ќе станува уште попрецизна и помалку инвазивна, подобрувајќи ги резултатите за пациентите и времето на опоравок.

intervju-ortoped

Патувањето и согледувањата на д-р Мирослав Лазаров за ортопедската хирургија ја нагласуваат важноста од ентузијазмот, посветеноста и континуираната едукација во потрагата по медицинска извонредност. Неговиот придонес во специјалноста и неговата визија за иднината продолжуваат да ги инспирираат и сегашните и идни медицински професионалци.

Слични статии

 1. Дигитален рентген на стапало
 2. Рентген на рамото: Сѐ што треба да знаете
 3. Предности на отворена магнетна резонанца за дијагностика на карлицата и колкот
 4. Дигитален рентген на лакт за прецизна дијагноза
 5. Дијагноза на рамо со отворена магнетна резонанца
 6. Разрешете ги болките во стапалата со магнетна резонанца
 7. Магнетна резонанца на зглобот од глуждот (“скочен зглоб”)
 8. Дигитален рентген на колк
 9. Дигитален рентген на рачниот зглоб: сеопфатен водич
 10. Рентген на ‘рбет: Подобрето го здравјето на ‘рбетниот столб
 11. Магнетна резонанца на врат (вратен ‘рбет)
 12. Магнетна резонанца на ‘рбетот: Разоткривање на тајните
 13. Снимање на колено со отворена магнетна резонанца
 14. Снимање на сколиоза
 15. Остеоартрит на колено и колк
 16. Остеопенија и остеопороза

Тагови/Клучни зборови: Ортопедска хирургија, д-р Мирослав Лазаров, Минимално инвазивни техники, Грижа за ортопедски пациенти, Мед-Х Дијагностика, Ортопедски иновации, Медицинска технологија во ортопедија, Мултидисциплинарна тимска работа во медицината

Останати новости

16/07/2024

Претставување на новиот ултразвучен (ехо) уред Siemens ACUSON Juniper

16/07/2024

Нов компјутерски томограф Siemens SOMATOM go.Now

25/06/2024

Ехо на тестиси: Зошто е особено важно во лето?