Рентген на рамото: Се што треба да знаете

31-01-2024

Болката во рамото може значително да го наруши вашето секојдневие, правејќи ги дури и едноставните задачи проблематични. Поликлиниката и Центарот за Болка Мед-Х Дијагностика го предводат патот во обезбедувањето напредни дијагностички решенија, а клучен дел од ова е рендгенското снимање на рамото. Во овој сеопфатен водич, ќе го прикажеме значењето на рендгенските снимки на рамото, што откриваат тие и како тие се клучни во дијагностицирањето и лекувањето на состојбите на рамото.

Што е рентген на рамото?

Рентгенот на рамо е безбедно и брзо испитување со снимање што користи мала количина на зрачење за да создаде слики од рамото. Тоа им помага на лекарите да ги видат коските на рамениот зглоб, вклучително и клучната коска, лопатката и горниот дел од надлактицата и да проценат дали има какви било абнормалности.

Зошто е потребен рентген на рамото?

 1. Дијагностицирање на фрактури: За откривање на скршеници или пукнатини во коските на рамото.
 2. Идентификување на артритис: Да се набљудуваат знаци за дегенерација на зглобовите.
 3. Откривање на дислокации од зглобовите: За проверка на усогласеноста на коските од рамениците.
 4. Следење на постоперативно закрепнување: Да се процени заздравувањето по хируршка процедура.
 5. Проценка на болка во рамото: Да се испита необјаснета болка или оток.

Како изгледа рентген на рамо во Мед-Х?

Нашиот најсовремен објект обезбедува удобна и ефикасна процедура за рендген снимање.

Процесот вклучува:

 • Подготовка: Отстранување на накит или метални предмети.
 • Позиционирање: Техничарот ќе го постави вашето рамо за оптимално снимање.
 • Снимање: Ќе се направат неколку слики од различни агли.
 • Времетраење: Целиот процес обично трае околу 15 минути.

Безбедносни мерки

Приоритет ни е безбедноста на пациентите. Иако дозата на зрачење е минимална, ние ги преземаме сите неопходни мерки на претпазливост, особено за бремени пациентки.

Толкување на резултатите

Нашите квалификувани радиолози ги анализираат снимките од рендген за:

 • Интегритет на коските: Проверка за фрактури или абнормалности.
 • Состојба на зглобот: Проценка на заедничкиот простор и усогласување.
 • Испитување на меките ткива: Иако рендгенските снимки се помалку детални за меките ткива, тие понекогаш можат да дадат корисни информации за околината.

По процедурата

Врз основа на наодите од рендген, нашиот медицински тим може да препорача:

 • Дополнително испитување: Како магнетна резонанца или компјутерска томографија за подетален приказ.
 • Опции за третман: Вклучувајќи лекови, физикална терапија или операција.
 • Понатамошна нега: Редовни прегледи за следење на напредокот.
rentgen-ramo

Рендгенските снимки на рамениците во Поликлиниката и Центарот за Болка Мед-Х Дијагностика се основна алатка во разбирањето и лекувањето на состојбите од рамото. Нашата посветеност на напредната технологија и грижата за пациентите обезбедува точна дијагноза и ефективни планови за лекување.

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Што покажува рендген на рамото?Рентген на рамото може да открие фрактури, артритис, дислокации и да го процени постоперативното заздравување.
Колку време трае рентген на рамо?Постапката обично трае околу 15 минути.
Дали е безбедна изложеноста на радијација за време рендген снимање на рамото?Да, дозата на зрачење е минимална и се смета за безбедна, но се преземаат сите неопходни мерки на претпазливост.

Слични статии

 1. Дигитален рентген краниограм
 2. Дигитален рентген на лакт за прецизна дијагноза
 3. Дијагноза на рамо со отворена магнетна резонанца
 4. Дигитален рентген на колк
 5. Дигитален рентген на рачниот зглоб: сеопфатен водич
 6. Рентген на ‘рбет: Подобрето го здравјето на ‘рбетниот столб

Тагови: rentgen na ramo, snimanje na ramo, снимање на рамо, дијагноза на рамо

Останати новости

07/06/2024

Проблеми со циркулација во нозе преку лето

03/06/2024

Превенција и дијагноза на мозочен удар

29/05/2024

Дијагноза на сколиоза