Предности на отворена магнетна резонанца за дијагностика на карлицата и колкот

15-01-2024

Магнетната резонанца направи револуција во медицинската дијагностика, нудејќи детални слики од внатрешните структури на телото без инвазивни процедури. Во Поликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика, горди сме што имаме отворена машина за магнетна резонанца, врвна алатка која е особено корисна за снимање на карлицата и колкот.

Разбирање на технологијата за магнетна резонанца

Традиционална наспроти Отворена магнетна резонанца

 • Традиционална магнетна резонанца: користи долга, тесна структура слична на тунел.
 • Отворена магнетна резонанца: Попростран дизајн, ја намалува клаустрофобијата, идеален за поголеми пациенти или за оние со анксиозност.

Како функционира магнетната резонанца

 • Магнетни полиња и радио бранови: Прават детални слики од органите и структурите во телото.
 • Без изложеност на радијација: Побезбедна алтернатива на рендген и компјутерска томографија.

Отворена магнетна резонанца за дијагностика на карлицата и колкот

Клучни придобивки

 • Удобност на пациентот: Отворен дизајн, помалку ограничен, ја намалува анксиозноста.
 • Сместува различни типови тела: Идеален за различни големини на пациенти.
 • Јасни слики: Детална визуелизација на карличниот регион и зглобот на колкот.

Дијагностицирани состојби

 • Нарушувања на зглобовите: артритис, дисплазија на колкот.
 • Состојби на меките ткива: повреди на мускулите, кинење на лигаментите.
 • Абнормалности на коските: фрактури, тумори.

Искуство на пациентот во Мед-Х

Подготовка за отворена магнетна резонанца

 • Консултации: Објаснување на постапката.
 • Облека и додатоци: Насоки за облека без метал.

Во тек на постапката

 • Удобност и комуникација: Континуирана интеракција со техничарите.
 • Времетраење: Обично 30-60 минути, во зависност од спецификите.

Зошто да изберете Мед-Х

 • Експертски тим: искусни радиолози и техничари.
 • Пациент-центричен пристап: Акцент на удобност и грижа.
 • Напредна технологија: Најсовремена отворена машина за магнетна резонанца.
magnetna-rezonanca-karlica-kolk

Отворената машина за магнетна резонанца во Поликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика нуди опција погодна за пациентите за точна дијагноза на состојби од карлицата и колкот. Со комбинирање на напредна технологија со сочувствителен пристап кон грижата за пациентите, обезбедуваме удобно и ефективно дијагностичко искуство.

Често поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Што е отворена магнетна резонанца?Отворена магнетна резонанца е тип на машина за магнетна резонанца дизајнирана со попространа и помалку ограничена структура, идеална за пациенти кои доживуваат клаустрофобија или имаат поголеми димензии на телото.
Дали отворената магнетна резонанца е исто толку ефикасна како и традиционалната?Да, отворената магнетна резонанца обезбедува подеднакво детални слики како и традиционалната, што ја прави ефективна алатка за дијагностицирање на различни состојби, особено во пределот на карлицата и колкот.
Колку време трае процедурата за отворена магнетна резонанца?Времетраењето може да варира, но обично се движи од 30 до 60 минути, во зависност од спецификите на испитувањето.

Слични статии

 1. Разрешете ги болките во стапалата со магнетна резонанца
 2. Магнетна резонанца на зглобот од глуждот (“скочен зглоб”)
 3. Магнетна резонанца на врат (вратен ‘рбет)
 4. Магнетна резонанца на ‘рбетот: Разоткривање на тајните
 5. Снимање на колено со отворена магнетна резонанца
 6. Предности на магнетната резонанца од отворен тип: удобно и достапно дијагностичко снимање
 7. Предности на отворена магнетна резонанца за деца
 8. Остеоартрит на колено и колк

Тагови: snimanje na karlica, snimanje na kolk, magnetna rezonanca na kolk, снимање на колк, отворена магнетна резонанца, снимање карлица, дијагностика на колкот

Останати новости

07/06/2024

Проблеми со циркулација во нозе преку лето

03/06/2024

Превенција и дијагноза на мозочен удар

29/05/2024

Дијагноза на сколиоза