Разрешете ги болките во стапалата со магнетна резонанца

26-12-2023

Магнетната резонанца го револуционизираше начинот на кој пристапуваме кон дијагностика во модерната медицина. Оваа неинвазивна техника обезбедува детални слики од внатрешните структури на телото, нудејќи непроценливи увиди за здравствените работници. Во областа на подијатријата и ортопедијата, магнетната резонанца на стапалото стана критична алатка, особено во напредните установи како Поликлиниката и Центарот за Болка Мед-Х Дијагностика.

Што е магнетна резонанца?

Магнетната резонанца е дијагностичка процедура која користи комбинација од голем магнет, радиофреквенции и компјутер за да произведе детални слики на органи и структури во телото. За разлика од рентгенот и компјутерската томографија, магнетната резонанца не користи јонизирачко зрачење, што ја прави побезбедна алтернатива за повеќекратна употреба.

Зошто магнетна резонанца на стапалото?

 • Детално снимање: магнетната резонанца обезбедува слики со висока резолуција, суштински за дијагностицирање на сложените структури од стапалото.
 • Визуелизација на меките ткива: магнетната резонанца се истакнува во прикажувањето на детали од меките ткива, што е клучно за дијагностицирање на повреди кај лигаментите и тетивите, како и за мускулни и васкуларни состојби.
 • Проценка за здравјето на коските: додека рендгенските снимки се добри за визуелизација на фрактури на коските, магнетната резонанца може да открие суптилни промени во коскената срцевина, помагајќи во дијагнозата на стресни фрактури и инфекции.
 • Откривање на воспаление и инфекција: магнетната резонанца може да открие знаци на воспаление и инфекција што другите методи на снимање може да ги пропуштат.

Кога се препорачува магнетна резонанца на стапалата?

 1. Хронична болка: постојана болка во стапалото без јасна дијагноза.
 2. Повреди: сомнителни повреди на лигаментите, тетивите или мускулите.
 3. Артритис и дегенеративни состојби: да се процени степенот на оштетување на зглобовите и меките ткива.
 4. Постхируршка евалуација: да се провери процесот на заздравување или да се идентификуваат компликации.

Што да очекувате за време на магнетна резонанца на стапалото?

 • Подготовка: На пациентите им се препорачува да носат удобна облека без метал и да го извадат накитот.
 • Постапка: Стапалото се поставува во внатрешноста на скенерот за магнетна резонанца. Постапката е безболна и обично трае од 30 до 60 минути.
 • Понатамошна нега: Нема време за опоравување и пациентите можат веднаш да продолжат со нормалните активности.

Зошто Поликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика е лидер во магнетната резонанца?

Поликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика се издвојува во својот пристап кон дијагностиката со магнетна резонанца на стапалото. Еве како:

 1. Најсовремена опрема: Користење на отворена магнетна резонанца за појасни и подетални слики.
 2. Експертски тим: Посветен тим од радиолози и техничари специјализирани за мускулно-скелетни слики.
 3. Удобност на пациентот: Обезбедување удобно и искуство без стрес за сите пациенти.
 4. Сеопфатна нега: Соработка со подијатри и ортопедски специјалисти за интегрирана нега.
magnetna-rezonanca-stapalo

Магнетната резонанца на стапалото е моќна алатка за дијагностицирање на широк спектар на состојби на стапалото, од спортски повреди до дегенеративни заболувања. Во оликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика, ние сме посветени на нашите пациенти да им обезбедиме највисок стандард на дијагностичка нега преку нашата напредна технологија за магнетна резонанца и стручен тим.

Слични статии

 1. Магнетна резонанца на зглобот од глуждот (“скочен зглоб”)
 2. Снимање на колено со отворена магнетна резонанца
 3. Ви го претставуваме Siemens MAGNETOM C!: Револуционерно снимање со магнетна резонанца
 4. Предности на отворена магнетна резонанца за деца

Често поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Дали магнетната резонанца на стапалото е безбедна?Да, магнетната резонанца е безбедна, неинвазивна процедура бидејќи не користи јонизирачко зрачење.
Колку време трае магнетната резонанца на стапалото?Постапката обично трае од 30 до 60 минути.
Дали ми треба упат за магнетна резонанца на стапалото?Во Поликлиниката и Центарот за болка Мед-Х Дијагностика не ви е потребен упат.

Клучни зборови: снимање на стапалата, подијатрија, ортопедија, snimanje na stapala, magnetna rezonanca na stapala

Останати новости

16/07/2024

Претставување на новиот ултразвучен (ехо) уред Siemens ACUSON Juniper

16/07/2024

Нов компјутерски томограф Siemens SOMATOM go.Now

25/06/2024

Ехо на тестиси: Зошто е особено важно во лето?