Снимање на синузитис и астма

29-03-2023

Сезонските алергии се честа состојба која засега милиони луѓе ширум светот. Симптомите може да се движат од лесни до тешки, а во некои случаи може да доведат до компликации како што се воспаление на синуси (синузитис) или бронхијална астма. Кога ќе се појават компликации, може да бидат неопходни испитувања со снимање за да се утврди степенот на оштетувањата и да се одреди третман.

Во оваа статија, ќе разговараме за испитувањата со снимање што може да се користат кај пациенти со сезонски алергии кои развиваат компликации како што се синузитис или астма.

Синузитис

Синузитис е состојба во која слузницата на синусите станува воспалена и отечена, што доведува до симптоми како што се болка во лицето, притисок и конгестија (затнување на горните дишни патишта). Ако не се лекува, синузитисот може да доведе до компликации како што се хроничен синузитис, менингитис и мозочен апсцес.

Испитувањата со снимање како што се компјутеризирана томографија (КТ) и магнетна резонанца (МР) може да бидат корисни во дијагностицирање на синузитис и одредување на степенот на оштетувањата. Компјутерската томографија е особено корисна за идентификување на присуството од полипи, кои често се поврзуваат со хроничен синузитис.

Дополнително, компјутерската томографија може да помогне да се идентификува присуството на септум девијација или други структурни абнормалности кои можат да придонесат за синузитис. Снимањето со магнетна резонанца може да се користи во случаи кога постои загриженост за ширење на инфекцијата надвор од синусите.

Астма

Астмата е хронична респираторна состојба која се карактеризира со воспаление и стеснување на дишните патишта, што доведува до симптоми како што се отежнато дишење и кашлање. Ако не се лекува, астмата може да доведе до тешки компликации како што се респираторна инсуфициенција, па дури и смрт.

Испитувањата со снимање како што се рентген на граден кош и компјутеризирана томографија може да бидат корисни за дијагностицирање на астма и идентификување на сите поврзани компликации како што се пневмонија или инфекции на белите дробови. Рендгенските снимки на градниот кош често се првото испитување со снимање кое се препорачува за проценка на белите дробови и дишните патишта.

Доколку е неопходна дополнителна евалуација, може да се побара компјутерска томографија за да се обезбеди подетален преглед на белите дробови и дишните патишта. Компјутерската томографија исто така може да помогне да се идентификуваат какви било структурни абнормалности или опструкции кои можат да придонесат за астмата.

Заклучок

Испитувањата со снимање може да бидат корисни во дијагнозата на компликации кои можат да произлезат од сезонски алергии како што се синузитис и астма. Компјутерската томографија е најчесто користено испитување со снимање за синузитис, додека рендгенските снимки на градниот кош и тестовите за белодробна функција може да бидат корисни во дијагнозата на астма. Сепак, важно е да се подвлече дека само испитувањата со снимање не се доволни за дијагноза и треба да се користат заедно со други дијагностички алатки како што се медицинска историја, физички преглед и лабораториски тестови. Исто така, клучно е пациентите со сезонски алергии веднаш да побараат лекарска помош доколку искусат какви било компликации, бидејќи раната дијагноза и третман може да помогнат да се спречат понатамошни компликации и да се подобри севкупниот квалитет на живот.

Останати новости

16/05/2024

Магнетна резонанца за колено

16/05/2024

Магнетна резонанца за дискус хернија

11/04/2024

Ехо на уринарен тракт