Проблеми со циркулација во нозе преку лето

07-06-2024

Летото со себе носи бројни придобивки како што се подолги денови, повеќе сонце и поголема физичка активност на отворено. Сепак, летото може да донесе и зголемени васкуларни проблеми во долните екстремитети, како и влошување на постоечките состојби од типот на венски улкуси. Поликлиниката Мед-Х Дијагностика нуди специјализирани услуги за дијагностика и третман на овие проблеми, вклучувајќи и доплер ултразвук на долните екстремитети.

Зошто се зголемуваат проблемите со циркулација во нозе преку лето?

1. Ефекти од температурата врз крвните садови

 • Вазодилатација: Високите температури предизвикуваат проширување на крвните садови, што доведува до зголемен проток на крв до кожата со цел да се олади телото. Ова може да резултира со задржување на крвта во долните екстремитети, што ја влошува состојбата на варикозните вени и венската инсуфициенција.
 • Зголемен волумен на крвта: Топлината предизвикува задржување на вода и сол во телото, што го зголемува волуменот на крвта. Ова создава дополнителен притисок врз веќе ослабените или оштетени вени, што ги влошува симптомите на венските болести.

2. Дехидратација

 • Намален проток на крв: Дехидратацијата ја згуснува крвта, намалувајќи го нејзиниот проток и зголемувајќи го ризикот од формирање на тромби. Ова може да ги влоши постоечките васкуларни состојби и да доведе до компликации како што е длабока венска тромбоза (ДВТ).
 • Влијание врз интегритетот на кожата: Дехидрираната кожа е повеќе подложна на оштетувања и побавно заздравува, што ги влошува состојбите како што се венските улкуси.

3. Фактори на животен стил

 • Зголемена активност: Луѓето обично се поактивни за време на летото, што може да доведе до подолги периоди на стоење или седење. Ова го зголемува венскиот притисок во нозете и придонесува за развој или влошување на венските состојби.
 • Избор на облека: Тесна или припиена облека може да го попречи протокот на крв, додека полесната облека може да понуди помала поддршка за вените, а и двете придонесуваат за влошување на симптомите.

4. Фактори на животната средина

 • Влажност: Високата влажност може да го влоши отокот во долните екстремитети, правејќи ги состојбите како што се едем и венски улкуси полоши.
 • Изложеност на сонце: Прекумерната изложеност на сонце може да предизвика дехидратација и топлотен стрес, влијаејќи врз целокупното васкуларно здравје.

Венска инсуфициенција и венски улкуси

 • Хронична венска инсуфициенција (ХВИ): Топлината може да ги влоши симптомите на ХВИ, како што се оток, болка и тежина во нозете. Оваа состојба може да доведе до развој на венски улкуси.
 • Венски улкуси: Зголеменото задржување на крвта и притисокот во вените за време на летото може да ги влоши постоечките венски улкуси и да го забави процесот на заздравување. Дополнително, зголеменото потење и влага може да создадат поповолна средина за инфекции.

Превентивни мерки

 1. Хидратација: Одржувајте соодветна хидратација за да обезбедите оптимален проток на крв и здравје на кожата.
 2. Компресивни чорапи: Носењето компресивни чорапи може да помогне во поддршката на вените и подобрувањето на протокот на крв, намалувајќи го ризикот од задржување на крвта.
 3. Движење и подигнување: Редовното движење и подигнување на нозете може да помогне во намалувањето на венскиот притисок и отокот.
 4. Соодветна нега на кожата: Одржувањето на кожата чиста, сува и хидрирана може да спречи инфекции и да го промовира заздравувањето на венските улкуси.

Доплер ултразвук на долни екстремитети

Во Поликлиниката Мед-Х Дијагностика, нудиме напредни услуги за дијагностика на васкуларните проблеми преку доплер ултразвук на долните екстремитети. Оваа неинвазивна метода овозможува прецизна проценка на протокот на крвта во вените и артериите, идентификација на тромби и проценка на венската инсуфициенција. Доплер ултразвукот е од суштинско значење за навремено откривање и третман на васкуларните состојби, особено во летниот период кога ризикот од компликации е зголемен.

Принципи, индикации и придобивки

Принципи на доплер ултразвук

Доплер ултразвукот е неинвазивна дијагностичка метода која користи звучни бранови за да ја оцени циркулацијата на крвта низ крвните садови. Овој вид ултразвук користи специјален уред наречен доплер сонда, кој се поставува на кожата над крвните садови. Звучните бранови се испраќаат во крвните садови и одразените бранови се претвораат во слика или графикон кој ги покажува движењата на крвта. На овој начин се овозможува визуализација на протокот на крвта и откривање на евентуални аномалии како што се стеснување, блокади или некомпетентни залистоци.

Индикации за доплер ултразвук

Доплер ултразвукот на долните екстремитети се препорачува за лица кои имаат симптоми на:

Придобивки од доплер ултразвук

 1. Рана дијагностика: Откривање на васкуларни проблеми пред да се појават сериозни компликации.
 2. Прецизност: Обезбедува детални информации за протокот на крвта и состојбата на вените и артериите.
 3. Безбедност: Неинвазивна метода која не користи радијација и нема несакани ефекти.
 4. Брзина и удобност: Процедурата е брза и безболна, со минимален дискомфорт за пациентот.
 5. Следење на третман: Помага во следење на ефективноста на терапијата за васкуларните состојби.

Кој треба да направи доплер ултразвук и зошто?

Доплер ултразвукот е корисен за секој кој има симптоми на васкуларни проблеми во долните екстремитети, како и за лица со ризик фактори како што се:

 • Долготрајно стоење или седење
 • Прекумерна тежина или дебелина
 • Семејна историја на васкуларни болести
 • Пушење
 • Бременост или хормонска терапија
dopler-noze

Со навремено откривање и третман на васкуларните проблеми, пациентите можат значително да го подобрат својот квалитет на живот и да избегнат сериозни компликации.

Закажете го вашиот преглед и обезбедете го вашето здравје со помош на нашиот стручен тим и напредна технологија.

Слични статии

Тагови / Клучни зборови: васкуларни проблеми, долни екстремитети, нозе, лето, венски улкуси, венска инсуфициенција, доплер ултразвук, Поликлиника Мед-Х Дијагностика

Останати новости

03/06/2024

Превенција и дијагноза на мозочен удар

29/05/2024

Дијагноза на сколиоза

16/05/2024

Магнетна резонанца за колено