Снимање со контраст: магнетна резонанца

19-03-2024

Магнетната резонанца е камен-темелник во современата дијагностичка медицина, која нуди прозорец во сложените структури на човечкото тело без употреба на јонизирачко зрачење. Во содејство со контрастни средства, способноста на магнетната резонанца значително се подобрува, обезбедувајќи неспоредливи детали и јасност на добиените снимки. Овој водич, подготвен од тимот на Поликлиниката Med-X Дијагностика, има за цел да го објасни процесот, придобивките и клучните моменти од снимањето магнетна резонанца со контраст за пациенти односно корисници на нашите здравствени услуги.

Што е магнетна резонанца?

Магнетната резонанца е неинвазивна дијагностичка процедура која користи моќно магнетно поле, радио бранови и компјутерска технологија за да генерира детални слики на органи, меки ткива, коски и практично сите други внатрешни структури на телото.

Улога на контрастните агенси

Контрастните агенси кои се користат во магнетна резонанца се примарно на база од гадолиниум. Овие супстанции се внесуваат во телото за да се подобри контрастот на сликите. Со менување на магнетните својства на блиските молекули на водата, контрастните агенси ја подобруваат видливоста на туморите, воспалението, крвните садови и деталната структура на органите.

Предности на снимање со контраст

 • Подобрена видливост: Контрастните средства ја подобруваат разликата помеѓу нормалното и абнормалното ткиво, што го олеснува идентификувањето на болестите.
 • Детален преглед: Овозможува детална евалуација на сложени органи и системи, како што се мозокот, ‘рбетот и срцето.
 • Точна дијагноза и следење: Олеснува прецизна дијагноза, планирање на третман и следење на различни состојби, вклучувајќи рак, срцеви заболувања и воспалителни состојби.

Подготовка за магнетна резонанца со контраст

Пред постапката

 • Медицинска историја: Информирајте го нашиот персонал за какви било алергии, особено на гадолиниум, проблеми со бубрезите или какви било вградени медицински помагала.
 • Храна и течности: Можеби ќе треба да не јадете и пиете течности неколку часа пред снимањето.
 • Облека: Носете широка, удобна облека и оставете го накитот дома.

Во тек на постапката

 • Администрација на контраст: Средството за контраст обично се инјектира во вена на вашата рака.
 • Самото снимање: Ќе лежите на маса што се лизга во машината за магнетна резонанца. Постапката е безболна, но машината произведува звуци, за што можеби ќе ви бидат понудени тампони за уши или слушалки.

По постапката

 • Следење: Некои пациенти се следат во тек на краток период по примањето на гадолиниум, особено ако имаат историја на алергиски реакции.
 • Продолжување на активностите: Повеќето пациенти можат да продолжат со нормалните активности веднаш по снимањето со магнетна резонанца.

Безбедност и несакани ефекти

Снимањето магнетна резонанца со контраст се смета како безбедно за повеќето луѓе. Сепак, гадолиниумот може да претставува ризик за пациентите со тешка бубрежна дисфункција, бидејќи може да доведе до ретка, но сериозна состојба позната како нефрогена системска фиброза. Полесните несакани ефекти може да вклучуваат гадење, главоболка и болка на местото од инјектирање.

magnetna-rezonanca-kontrast

Магнетната резонанца со контраст е моќна дијагностичка алатка која дава критична јаснотија на медицинските слики, помагајќи во прецизна дијагноза и управување со различни здравствени состојби. Разбирањето на процесот и подготовките може да им помогне на пациентите да се чувствуваат поудобно за време на своето снимање со магнетна резонанца.

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Дали магнетна резонанца со контраст е безбедна?Да, генерално е безбедно, но секогаш поразговарајте за вашата медицинска историја со нашиот персонал.
Колку време трае процедурата?Повеќето испити со магнетна резонанца траат помеѓу 30 и 60 минути, во зависност од областа што се скенира.
Дали ќе почувствувам нешто за време на магнетна резонанца?Постапката е безболна, иако може да почувствувате студено или благ притисок кога се вбризгува контрастот.
Како да се подготвам за магнетна резонанца со контраст?Следете ги упатствата на вашиот лекар и нашиот персонал, кои може да вклучуваат воздржување од храна и течности и носење соодветна облека.

За сите дополнителни прашања или за закажување магнетна резонанца со контраст, обратете се во Поликлиниката Med-X Дијагностика. Нашиот тим е посветен за обезбедување висококвалитетна дијагностичка нега во пријатно и спокојно опкружување.

Слични статии

 1. Снимање со контраст: компјутерска томографија
 2. Најдобриот водич за магнетна резонанца на мозокот
 3. Магнетна резонанца на главата: Сѐ што треба да знаете
 4. Ви го претставуваме Siemens MAGNETOM C!: Револуционерно снимање со магнетна резонанца
 5. Предности на магнетната резонанца од отворен тип: удобно и достапно дијагностичко снимање
 6. Магнетна резонанца и компјутеризирана томографија за мозочни удари

Тагови/Клучни зборови: снимање со контраст, магнетна резонанца, дијагностичко снимање, водич за пациенти, медицинско снимање, контрастни средства

Останати новости

16/07/2024

Претставување на новиот ултразвучен (ехо) уред Siemens ACUSON Juniper

16/07/2024

Нов компјутерски томограф Siemens SOMATOM go.Now

25/06/2024

Ехо на тестиси: Зошто е особено важно во лето?