Компјутерска томографија на синуси

21-11-2023

Снимањето со компјутерска томографија е клучна дијагностичка алатка во проценката за нарушувања на параназалните синуси.

Што се параназални синуси?

Параназалните синуси се простори исполнети со воздух во черепот, околу носната празнина. Тие играат улога во навлажнување и затоплување на вдишениот воздух, подобрување на гласовната резонанца и намалување на тежината на черепот. Синусите ги вклучуваат фронталните, максиларните, етмоидните и сфеноидните синуси.

Зошто компјутерска томографија на синуси?

Компјутерската томографија обезбедува детални слики на коските и меките ткива, што ја прави непроценлива при испитување на синусите. Таа е особено корисна за дијагностицирање на синузитис, откривање на анатомски варијации и планирање на хируршки интервенции.

Предности на компјутерската томографија на синуси:

  • Слики со висока резолуција: компјутерската томографија нуди јасни слики на синусите, овозможувајќи точна дијагноза.
  • Откривање на воспаление и инфекција: таа може да идентификува воспалени или инфицирани синуси, дури и во раните фази.
  • Идентификување на анатомски варијации: компјутерската томографија открива отстапувања како девијација на септум или назални полипи.
  • Предоперативно планирање: неопходна е за ОРЛ хирурзите да планираат процедури како што е функционална ендоскопска хирургија на синуси (FESS).
  • Постоперативно проценка: анализа на резултатите од оперативни зафати на синусите.

Кога се препорачува компјутерската томографија на синуси?

  1. Хроничен синузитис: постојани симптоми и покрај третманот.
  2. Сомнеж за синусни тумори: да се идентификуваат и лоцираат туморите.
  3. Пред операција на синусите: да се мапираат синусите.
  4. По траума на лицето: проценка на оштетувањата на синусите.

Како изгледа постапката?

Компјутерската томографија на синуси е брза, обично трае само неколку минути. Пациентите лежат на маса која се лизга во скенерот. Тоа е неинвазивна, безболна процедура, иако во некои случаи може да биде потребна контрастна боја за подобра јасност на сликата.

Безбедност и предупредувања

Компјутерската томографија користи рендген зрачење, па затоа е од витално значење да го информирате докторот доколку сте бремени. Ризикот од зрачење е генерално низок, но секогаш се зема во предвид наспроти потенцијалната дијагностичка полза.

kompjuterska-tomografija-sinusi

Компјутерската томографија на синуси е камен-темелник во дијагностицирањето и управувањето со нарушувања поврзани со синусите. Таа обезбедува детални увиди, насочувајќи ги лекарите кон точни дијагнози и ефективни планови за лекување.

Најчесто поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Какви состојби може да се дијагностицираат со компјутерска томографија на параназалните синуси?Компјутерската томографија може да дијагностицира синузитис, анатомски варијации, тумори на синусите и да ги процени последиците од траума на лицето.
Дали компјутерската томографија на синусите е болна?Не, тоа е неинвазивна и безболна процедура.
Колку време трае компјутерската томографија на синуси?Постапката обично трае неколку минути.
Дали треба да се подготвам за компјутерска томографија на синуси?Подготовката е минимална, но следете ги сите специфични упатства дадени од вашиот избран здравствен работник.

Слични статии

Тагови: kompjuterska tomografija na sinusi, snimanje na sinusi, sinuzistis, параназални синуси, синузитис, paranazalni sinusi

Останати новости

16/07/2024

Претставување на новиот ултразвучен (ехо) уред Siemens ACUSON Juniper

16/07/2024

Нов компјутерски томограф Siemens SOMATOM go.Now

25/06/2024

Ехо на тестиси: Зошто е особено важно во лето?