Дијагноза на сколиоза

29-05-2024

Јуни е месец за подигнување на свесноста за сколиоза, време за поголемо разбирање и поддршка на оние кои се засегнати од сколиоза. Поликлиниката Мед-Х Дијагностика нуди сеопфатни дијагностички услуги клучни за рано откривање и справување со оваа состојба.

Што е сколиоза?

Сколиозата е странично искривување на ‘рбетот што обично се појавува за време на скокот во раст непосредно пред пубертетот. Иако може да влијае на лица од која било возраст, најчесто се дијагностицира кај деца и адолесценти. Сколиозата може да варира од лесна до тешка, сѐ до најтешките случаи кои потенцијално може да доведат до значителни физички деформитети и други компликации.

Важност на раното откривање

Раното откривање на сколиозата е критично бидејќи овозможува навремена интервенција, што може да ја спречи прогресијата на искривувањето и да ја намали потребата за хируршки третман. Редовните прегледи, особено за време на годините во раст, можат да помогнат да се идентификува сколиозата во рана фаза.

Дијагностика во Поликлиника Мед-Х

Поликлиниката Мед-Х Дијагностика обезбедува низа напредни дијагностички услуги неопходни за откривање и следење на сколиозата:

1. Магнетна резонанца

Снимањето со магнетна резонанца обезбедува детални слики на ‘рбетот, помагајќи да се процени степенот на искривување и сите абнормалности на’ рбетниот мозок.

2. Компјутерска томографија

Компјутерската томографија овозможува слики во пресек на ‘рбетот, кои се вредни за детална анализа на коскените структури и можат да помогнат во планирањето на хируршки интервенции доколку е потребно.

3. Ултразвучна дијагностика

Иако поретко се користи за сколиоза, ултразвукот може да биде корисен за евалуација на структурите од меките ткива околу ‘рбетот и во некои случаи, за првични прегледи.

4. Дигитална рентген дијагностика

Рендгенските снимки се најчестата техника за снимање што се користи за дијагностицирање на сколиозата. Тие обезбедуваат јасни слики за усогласувањето и искривувањето на ‘рбетот, од суштинско значење за првична дијагноза и тековно следење.

Прегледи кај специјалист ортопед

Консултациите со специјалистот по ортопедија во Поликлиниката Мед-Х Дијагностика гарантираат дека пациентите добиваат стручни проценки и персонализирани планови за третман.

Терапија на сколиоза

Управувањето со сколиоза зависи од сериозноста на состојбата. Лесната сколиоза може да бара само редовно следење и вежби, додека за умерени до тешки случаи може да биде потребен корсет или хируршка интервенција. Поликлиниката Мед-Х обезбедува холистички пристап за управување со сколиозата, комбинирајќи напредна дијагностика со стручни услуги за ортопедска нега и рехабилитација.

Месецот за подигнување на свесноста за сколиоза е можност да се објасни оваа состојба и важноста од нејзиното рано откривање и ефективно управување со неа. Поликлиниката Мед-Х Дијагностика стои во првите редови со своите најсовремени дијагностички услуги и стручен тим, обезбедувајќи сеопфатна грижа за лицата со сколиоза.

Ако вие или некој близок имате симптоми на сколиоза, како што се нееднакви рамена, забележлива кривина на ‘рбетот или болки во грбот, не чекајте. Веднаш закажете консултација со специјалистите во Поликлиника Мед-Х Дијагностика за да обезбедите рано откривање и ефикасно управување.

Често поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Што е сколиоза?Сколиозата е странично искривување на ‘рбетот што често се развива за време на скокот во растот пред пубертетот.
Зошто е важно раното откривање на сколиозата?Раното откривање овозможува навремена интервенција, спречување на прогресијата на искривувањето и намалување на потребата од операција.
Какви дијагностички услуги за сколиоза нуди Поликлиника Мед-Х?Поликлиниката Мед-Х нуди магнетна резонанца, компјутерска томографија, дигитални рендгенски снимки, ултразвучна дијагностика и ортопедски прегледи.
Како се третира сколиозата?Третманот вклучува редовно следење, терапевтски вежби, корсет, а во тешки случаи, хируршка интервенција.

Слични статии

Тагови/Клучни зборови: сколиоза, дијагноза на сколиоза, Поликлиника Мед-Х, месец за подигнување на свесноста за сколиоза, магнетна резонанца за сколиоза, компјутерска томографија за сколиоза, ортопедски преглед, управување со сколиоза, дијагностика, магнетна резонанца, компјутерска томографија, специјалист ортопед

Останати новости

07/06/2024

Проблеми со циркулација во нозе преку лето

03/06/2024

Превенција и дијагноза на мозочен удар

16/05/2024

Магнетна резонанца за колено