Магнетна резонанца за дискус хернија

16-05-2024

Магнетната резонанца е дијагностичка техника која се користи за визуелизација на дискус хернија и нивното влијание врз околните структури. Оваа техника е неинвазивна и овозможува детални слики на меките ткива, што ја прави идеална за дијагноза на проблеми со ‘рбетот.

Структури на ‘рбетот

‘Рбетот се состои од неколку делови кои заедно обезбедуваат поддршка и флексибилност:

 1. Пршлени: Коските кои го формираат ‘рбетот.
 2. Интервертебрални дискови: Меки структури кои се наоѓаат меѓу пршлените и функционираат како амортизери.
 3. Медуларен канал: Просторот низ кој поминува ‘рбетниот мозок.
 4. Нервни корени: Нервите кои излегуваат од ‘рбетниот мозок и се разгрануваат во различни делови на телото.
 5. Лигаменти и мускули: Обезбедуваат стабилност и поддршка на ‘рбетот.

Што е дискус хернија?

Дискус хернија се случува кога јадрото на интервертебралниот диск избива низ надворешниот слој и врши притисок врз нервите. Ова може да предизвика болка, вкочанетост и други симптоми.

Причини за дискус хернија

Неколку фактори можат да придонесат за развој на дискус хернија:

 • Стареење: Дисковите стануваат помалку еластични и повеќе подложни на повреди.
 • Траума: Удари или падови можат да предизвикаат дискус хернија.
 • Тежина: Прекумерната тежина го зголемува притисокот врз ‘рбетот.
 • Физички активности: Неправилно подигнување на тежини или тешки активности можат да предизвикаат оштетување на дисковите.
 • Генетски фактори: Некои луѓе имаат генетска предиспозиција за дискус хернија.

Симптоми на дискус хернија

Симптомите на дискус хернија можат да варираат, но обично вклучуваат:

 • Болка во грбот: Најчестиот симптом, особено во долниот дел на грбот.
 • Ишијас: Болка која се шири низ ногата, придружена со пецкање или слабост.
 • Болка во рацете: Ако дискус хернијата е во горниот дел на ‘рбетот.
 • Слабост и вкочанетост: Во мускулите инервирани од погодениот нерв.
 • Губење на контрола врз мочниот меур или цревата: Овој редок симптом бара итна медицинска помош.

Кога да направите магнетна резонанца?

Магнетна резонанца е препорачана во следниве случаи:

 1. Континуирана болка: Ако болката во грбот не се подобрува со време и одмор.
 2. Оток и вкочанетост: Ако симптомите се значителни и не реагираат на конзервативен третман.
 3. Ишијас: За точна дијагноза на причината за болка во ногата.
 4. Пред и по операција: За планирање на хируршки интервенции и проценка на постоперативниот напредок.

Предности на магнетна резонанца

Магнетната резонанца обезбедува неколку предности во дијагностиката на дискус хернија:

 • Детални слики: Висока резолуција и детални слики на меките ткива.
 • Без радијација: Користи магнетни полиња наместо јонизирачка радијација.
 • Идентификација на други проблеми: Може да открие и други состојби како што се тумори или инфекции.

Како се изведува магнетна резонанца на ‘рбетот?

Магнетна резонанца на ‘рбетот е неинвазивна процедура која обично трае од 30 до 60 минути:

 • Подготовка: Пациентот лежи на маса која се движи во магнетниот скенер.
 • Снимање: Магнетните полиња и радио брановите создаваат слики на ‘рбетот.
 • Завршување: По снимањето, пациентот може веднаш да се врати на нормалните активности.

Магнетната резонанца е клучен дијагностички метод за дискус хернија, овозможувајќи прецизна визуелизација на меките ткива и идентификација на проблемите кои ги предизвикуваат симптомите. Ако имате континуирана болка во грбот или други симптоми на дискус хернија, консултирајте се со вашиот лекар за потребата од магнетна резонанца.

Надворешни линкови

 1. Американска академија за ортопедски хирурзи
 2. Национален институт за артритис и мускулно-скелетни и кожни болести

Често поставувани прашања

ПрашањеОдговор
Кој може да има корист од магнетна резонанца на ‘рбетот?Секој што има континуирана болка, оток, или симптоми на ишијас може да има корист од преглед со магнетна резонанца.
Дали магнетна резонанца на ‘рбетот е болна процедура?Магнетната резонанца е неинвазивна и безболна процедура која користи магнетни полиња и радио бранови за создавање на детални слики.
Колку време трае магнетна резонанца на ‘рбетот?Магнетна резонанца на ‘рбетот обично трае од 30 до 60 минути.

Слични статии

Meta Keywords: Поликлиника Мед-X Дијагностика, Здравје На ‘Рбет, Магнетна Резонанца, Дискус Хернија, Грб, Дијагностика

Останати новости

16/05/2024

Магнетна резонанца за колено

11/04/2024

Ехо на уринарен тракт

08/04/2024

Ехо на хепар и жолчно кесе