Разлики помеѓу магнетна резонанца (МР) и компјутерска томографија (КТ)

26-03-2022

КТ и МР се користат за добивање слики од внатрешноста на телото. Најголемата разлика помеѓу нив е дека МР користи радио бранови, додека КТ корисни рентгентски зраци. Како и да е постојат други, посуптилни разлики кои ја прават секоја метода подобар избор, зависно од потребите на докторот и здравствените околности.

Магнетна Резонанца (МР)

МР користи радио бранови и магнети за да добие слика од внатрешноста на телото. Најчесто се користи за поставување дијагноза на состојби поврзани со:

 • зглобови
 • мозок
 • гради
 • срце
 • крвни садови

Постојаното магнетно поле и радио фреквенциите се одбиваат од молекулите на масти и вода во телото. Добиените радио бранови потоа се пренесуваат во приемник, кој ги претвора во слики од телото кои може да се користат за поставување дијагноза.

Компјутерска Томографија (КТ)

КТ користи рентгенски зраци и вообичаено се користи за:

 • скршеници на коски
 • тумори
 • следење на малигни состојби
 • откривање на внатрешни крварења

Разлики меѓу МР и КТ

КТ се користи почесто во споредба со МР и вообичаено е поевтина. МР, како и да е, се смета дека има предност во смисла на детали од сликата. Останатите разлики помеѓу МР и КТ ги вклучуваат потенцијалните предности и недостатоци.

Недостатоци

КТ

 • не смее да се прави на бремени жени
 • мала доза на радијација
 • потенцијална алергиска реакција при употреба на контраст

МР

 • реакција на метали поради магнетите

Потребно е да се консултирате со Вашиот лекар доколку имате импланти, меѓу кои:

 • вештачки зглобови
 • очни импланти
 • спирала во матката
 • пејсмејкер

Предности

КТ е побрза метода, додека МР дава подетална слика.

Кога да се направи МР, а кога КТ?

Докторот ќе даде препорака зависно од симптомите. Ако постои потреба од подетална слика на меките ткива, лигаментите или внатрешните органи, докторот вообичаено предлага МР.

Пример за вакви случаи се:

 • дискус хернија
 • скинати лигаменти
 • проблеми со меките ткива

Ако има потреба од општа слика на некој дел од телото или внатрешен орган, како и во случаи на скршеници или повреди, вообичаено се препорачува КТ.

Заклучок

КТ и МР се релативно безбедни методи кои овозможуваат битни информации кои ќе му помогнат на докторот да постави точна дијагноза на одредени состојби. Во секој случај, докторот ќе објасни зошто препорачува било КТ или МР.

Останати новости

03/05/2022 Stefan

Железо-дефициентната анемија

Дали знаевте дека железо-дефициентната односно сидеропенична (недостаток на железо) анемија е сезонска состојба, почеста во зима и рана пролет? Дневните потреби за железо варираат зависно од физиолошката состојба (менструација, крварење, бременост) и прехранбените навики (вегетаријанци, вегани). Железо-дефициентната анемија е најчестиот нутритивен дефицит ширум светот. 2% од возрасните мажи и 9 до 12% од возрасните жени […]

16/04/2022 Stefan

Важноста на магнетна резонанца при дијагноза на најчестите спортски повреди

Повредите на мускулите, коските и зглобовите кај професионалните спортисти, но исто така и рекреативците-ентузијасти се исклучително чести и може да бидат причина за долги периоди на неактивност. Медицинското снимање игра клучна улога во обезбедувањето точни дијагностички и прогностички информации во врска со лекувањето на спортски повреди. Секоја несоодветна дијагноза може да предизвика одложено враќање во […]

09/04/2022 Stefan

Предности на дигиталната радиографија (ДР)

Дигиталната радиографија (ДР) е модерен метод за добивање рендгенски слики, кој користи дигитални електронски сензори и уреди за дигитално снимање наместо традиционалниот фотографски филм. Ова овозможува речиси веднаш да се добијат рендгенски слики. Брзината за обработка на слика кај ДР им овозможува на радиолошките техничари да направат слика за итен преглед е нејзината најголема предност […]