Месец посветен на машкото здравје: магнетна резонанца на простата

03-11-2022

Што е магнетна резонанца на простата?

Магнетната резонанца користи силни магнетни полиња за да создаде слика (или слики) на простатата и околните ткива.

Простатата е мала мека жлезда со големина и облик на орев, која лежи длабоко во карлицата помеѓу мочниот меур и пенисот и пред ректумот.

Нејзината функција е да помогне во втечнување на спермата (произведена од машките полови органи за оплодување на женското јајце).

Зошто лекарот ми даде упат да ја направам оваа процедура?

Вашиот лекар може да побара магнетна резонанца на простатата од повеќе причини:

  • За појасно да се прикаже степенот на рак на простата (конкретно за да се види дали е ограничен само во простатата или се проширил надвор од неа).
  • За да покаже дали има какви било докази за рак на простатата, ако имате високо или зголемено ниво на специфичен антиген на простатата (PSA). PSA е супстанца што ја произведува простатата, а која може да се измери во примерок од крв. Обично е покачена кога имате рак на простата, но може да се покачи и од други причини; на пример, ако имате инфекција на простатата (простатитис).
  • Да помогне во планирањето на радиотерапија за рак на простата.
  • Да се ​​пронајде рак на простата кој повторно се појавил по третманот (рецидив).

Генерално лекарите претпочитаат магнетна резонанца на простатата бидејќи дава појасни и подетални слики во споредба со другите радиолошки испитувања, како што се компјутеризираната томографија или ултразвукот.

Кои се придобивките од магнетна резонанца на простата?

Снимањето со магнетна резонанца може да помогне да се открие рак на простатата, особено ако имате покачен или зголемен PSA.

Ако веќе е пронајден карцином, сликите добиени со магнетна резонанца може да покажат дали тој се проширил надвор од простатата или не. Ова може да има многу важно влијание врз тоа дали ќе иматете потреба за онколошки третман, и ако е така, каков тип на третман ќе добиете.

Останати новости

16/11/2022 Stefan

Предности на отворена магнетна резонанца за деца

Отворената магнетна резонанца во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика е подобра опција за деца во споредба со традиционалната, затворена машина за магнетна резонанца, бидејќи не ги ограничува децата во мала кутија. Покрај оваа, има уште многу предности од користењето напредна, отворена магнетна резонанца во Мед-Х за Вашите деца. Ако на Вашето дете му треба магнетна резонанца, дознајте зошто отворената магнетна резонанца е подобар избор.

14/11/2022 Stefan

Улога на магнетната резонанца во дијагностицирање, одредување стадиум и лекување на дијабетес

Испитувањата со снимање не се дел од примарните процедури за поставување на основна дијагноза за дијабетес. Најчестите дијагностички алатки за да се утврди дали некој има дијабетес вклучуваат медицинска историја и преглед заедно со скрининг на крвта во форма на тест за хемоглобин A1C, тест за шеќер во крвта на гладно или орален тест за […]