Улога на магнетната резонанца во дијагностицирање, одредување стадиум и лекување на дијабетес

14-11-2022

Испитувањата со снимање не се дел од примарните процедури за поставување на основна дијагноза за дијабетес. Најчестите дијагностички алатки за да се утврди дали некој има дијабетес вклучуваат медицинска историја и преглед заедно со скрининг на крвта во форма на тест за хемоглобин A1C, тест за шеќер во крвта на гладно или орален тест за толеранција на гликоза. Во секој од овие случаи, лекарите сакаат да видат како телото се справува со шеќерот (гликозата) и произведува инсулин.

Но, магнетната резонанца (МР) може да игра голема улога за здравствена нега на лицата со дијабетес во тек на нивниот живот. Еден од начините на кои магнетната резонанца се користи при лекување на лицата со дијабетес вклучуваат дијагностицирање или исклучување на ретки состојби и следење на пациентите за одредени компликации или ризици за да може да се подготви правилен план за лекување.

Улога на магнетната резонанца во дијагнозата и третманот на дијабетичните компликации

Кога снимањето се користи како дел од сеопфатна програма за третман на лице со дијабетес мелитус, може да им помогне на медицинските тимови да го утврдат ризикот од компликација пред пациентот да биде во опасност. Со хронично нарушување на здравјето како што е дијабетесот, да се биде свесен за раните предупредувачки знаци и да се дејствува проактивно со методите на лекување е еден од најдобрите начини да се одржат поединците што е можно поздрави на подолг рок.

Еве само некои од начините на кои магнетната резонанца игра улога во следењето и лекувањето на состојбите поврзани со дијабетес:

Дијагноза на дијабетична кардиомиопатија.

Дијабетичната кардиомиопатија влијае на околу 12% од луѓето со дијабетес и е состојба на срцето. Кога не се контролира, може да доведе до срцева слабост, па дури и до смрт. Магнетната резонанца на срцето им помага на лекарите да ја дијагностицираат оваа компликација со обезбедување информации за низа функции и делови на срцето, вклучувајќи ја големината на коморите и дистрибуцијата на масата во органот.

Компликации на дијабетично стапало.

Разбирањето што точно се случува со дијабетичното стапало може да им помогне на лекарите да планираат соодветен третман и превенција за да обезбедат долготрајна употреба на екстремитетот и да ја поддржат мобилноста. Се покажа дека магнетната резонанца е чувствителна, точна алатка за снимање за оваа намена, со докази од неинвазивните слики кои корелираат со хируршките наоди.

Бубрежна инсуфициенција.

Студиите покажуваат дека магнетната резонанца може да им помогне на медицинските тимови да ги предвидат ризиците од откажување на бубрезите кај пациенти со дијабетес. Предвидувањето на ризикот им овозможува на клиничките тимови да преземат чекори за да го ублажат оштетувањето на бубрегот и можеби да го спречат неговото целосно откажување, за да промовираат подолг и поквалитетен живот.

Деменција и други нарушувања на мозокот.

Истражувачите исто така истражуваа дали магнетната резонанца може да ги предвиди факторите на ризик за мозочен удар, деменција и други нарушувања на мозокот кај лицата со дијабетес. Додека истражувањата продолжуваат да се спроведуваат на ова поле, бидејќи научниците собираат повеќе податоци, способноста на магнетната резонанца да го скенира мозокот за оштетувања најверојатно ќе игра континуирана и растечка улога во оваа област.

Други области каде што радиологијата (и особено магнетната резонанца) може да биде корисни во следењето и планирањето на третман на дијабетични компликации вклучуваат дијабетична нефропатија, дијабетична ретинопатија, васкуларни компликации, атеросклероза, инфекции и еректилна дисфункција.

Порака за лицата со дијабетес

Пациентите на кои им е дијагностициран дијабетес можат да бидат спокојни во фактот дека медицинските истражувачи постојано наоѓаат нови начини за справување со болеста и помагаат да се спречат компликации. Тие, исто така, можат да разговараат со нивните матични лекари и специјалисти ендокринолози за улогата на магнетната резонанца во дијагнозата и планирањето за третман на какви било компликации што ќе се појават.

Останати новости

16/11/2022 Stefan

Предности на отворена магнетна резонанца за деца

Отворената магнетна резонанца во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика е подобра опција за деца во споредба со традиционалната, затворена машина за магнетна резонанца, бидејќи не ги ограничува децата во мала кутија. Покрај оваа, има уште многу предности од користењето напредна, отворена магнетна резонанца во Мед-Х за Вашите деца. Ако на Вашето дете му треба магнетна резонанца, дознајте зошто отворената магнетна резонанца е подобар избор.

08/11/2022 Stefan

Честит Светски ден на радиографијата (8. ноември)!

На 8. ноември 1885 година, германскиот професор по физика Вилхелм Рентген случајно налета на едно вистински ново откритие. Додека професорот вршел експеримент со електрони, тој забележал дека блескаво зелено светло поминало низ парче црн картон што го поставил преку стаклена цевка и дека светлината има втиснато сенки на блискиот предмет. Тој не знаел какви се […]