Дијагностика на мозочен удар со снимање

27-10-2022

Мозочниот удар е хендикепирачка состојба која може негативно да го промени животот на една личност, особено ако не се лекува. Раната дијагноза на мозочен удар – вклучувајќи го и типот на мозочен удар – може во голема мера да ги намали шансите на пациентот со мозочен удар да живее со попреченост. Компјутеризираната томографија (КТ) и магнетната резонанца (МР) се двете најдобри дијагностички испитувања за мозочни удари. Тоа е затоа што овие испитувања со снимање овозможуваат јасен преглед на главата, вклучувајќи го ткивото и крвните садови.

Што е мозочен удар?

 

Кога снабдувањето со крв во мозокот ненадејно ќе се прекине, тоа резултира со мозочен удар. Причината за прекин на крвта може да се должи на блокиран или пукнат крвен сад. Мозочниот удар може да биде хеморагичен или исхемичен:

  • Хеморагичен: Овој тип на мозочен удар е придружен со хеморагија, што значи дека крвниот сад пука и крвари во мозокот. Третманот за хеморагичен мозочен удар вклучува намалување на притисокот врз мозокот.
  • Исхемичен: Кога снабдувањето со крв во ткивата на мозокот е ограничено, тоа резултира со помалку кислород. Кислородот е неопходен за да се одржи ткивото здраво и живо, така што третманот вклучува враќање на протокот на крв.

 

Мозочните удари можат да доведат до физички инвалидитет, оштетување на мозокот, па дури и до смрт. Фактори на ризик вклучуваат: висок крвен притисок, пушење, генетика и возраст. Знаци дека некој може да има мозочен удар вклучуваат блага парализа на едната страна од телото, проблеми со говорот, заматен вид и ненадејна слабост. Ако се сомневате дека имате мозочен удар, веднаш јавете се на итна медицинска помош – не обидувајте се сами да се возите во болница.

Мозочниот удар се смета за итен медицински случај и бара итен третман. Сепак, не сите мозочни удари се третираат на ист начин, поради што е од клучно значење да се дијагностицира каков тип доживеало лицето. За да се дијагностицира мозочен удар, лекарите ќе нарачаат повеќе испитувања, вклучувајќи испитувања на крвта, електрокардиограм и испитувања со снимање, како што се компјутеризирана томографија (КТ) и магнетна резонанца (МР). Последните два се сметаат за најефективни начини за идентификување на типот мозочен удар додека се исклучуваат сите други потенцијални причини за симптоми на мозочен удар.

 

Компјутеризирана томографија (КТ) за дијагностика на мозочни удари

 

Компјутеризираната томографија (КТ) на главата користи рентгенски зраци и компјутер за да создаде повеќе слики од внатрешноста на главата од различни агли. Лесно може да ја покаже големината и локацијата на сите абнормалности присутни во мозокот, како што се тумори или згрутчување на крвта. Може да открие и инфекции, како што се областите на мозокот каде што ткивото умира или е веќе мртво поради губење на протокот од крв.

Дијагнозата на мозочен удар со помош на компјутеризирана томографија е идеална за да се идентификува дали мозочниот удар е хеморагичен или исхемичен. Ако има крв во черепот поради хеморагија, компјутеризираната томографија може веднаш да го открие, обезбедувајќи вистински начин за третман на оваа состојба. Одредени третмани за мозочни удари не се ефикасни во управувањето со хеморагични удари. Еден таков пример е тромболитичката терапија, која ги раствора згрутчувањата на крвта и е најдобрата терапија за исхемични мозочни удари.

Благодарение на повеќекратните, јасни слики добиени преку компјутеризирана томографија, исто така може да отфрлат други абнормалности на мозокот, како што се тумори кои можат да имитираат симптоми на мозочен удар. Било какви неправилности или причини за загриженост се појавуваат на компјутеризирана томографија приближно шест до осум часа по појавата на првите знаци за мозочен удар.

За време на компјутеризираната томографија, на пациентот може интравенски да му се инјектираат контрасти, кои ќе ги истакнат сите абнормални области на скенирањето, давајќи им на лекарите појасен поглед на главата. Нема несакани ефекти предизвикани од компјутеризирана томографија бидејќи таа користи сосем мала количина на зрачење. Сепак, интравенскиот контраст може потенцијално да предизвика алергиска реакција кај некои луѓе.

Компјутеризираната томографија е најчестото снимање кое лекарите го нарачуваат при испитување на мозочни удари, бидејќи порано ги обезбедува снимките.

Магнетна резонанца (МР) за дијагностика на мозочни удари

 

Магнетната резонанца користи магнетни полиња, радиофреквентни импулси и компјутер за да открие било какви промени во мозокот. Како и компјутеризираната томографија, магнетната резонанца кај мозочен удар прави повеќе слики од внатрешноста на главата. За разлика од компјутеризираната томографија, на која ѝ се потребни неколку часа за да открие какви било блокади на протокот од крв, магнетната резонанца може да открие какво било оштетување на мозокот во рок од еден час по почетокот на симптомите за мозочен удар.

Магнетната резонанца е исто така попрецизна од компјутеризираната томографија бидејќи е многу почувствителна. Таа ги прикажува сите состојби поврзани со мозочен удар и какви било други болести или загрижувачки фактори во мозокот. Магнетната резонанца е одлична за откривање дури и ситни абнормалности, кои често се премногу мали за јасно да се видат на компјутеризирана томографија.

Магнетната резонанца трае подолго од компјутеризираната томографија. Иако е одлична за добивање високо детални слики од внатрешноста на главата, можеби не е идеален избор во итни случаи кога брзото лекување е од суштинско значење за да се намалат потенцијално хендикепирачките несакани ефекти од мозочниот удар.

Бидејќи користи магнетни полиња за создавање на сликата, не е остварлива опција за луѓе со метални или електронски импланти, како што се пејсмејкери или рани од шрапнели.

Магнетна резонанца на главата е одличен начин да се дијагностицира дали мозочниот удар е исхемичен или хеморагичен, а исто така е одличен за наоѓање абнормалности во черепот и ‘рбетниот мозок. Додека компјутеризираната томографија може да обезбеди слики само од една ориентација, магнетната резонанца може да произведе повеќе слики во неколку ориентации.

Останати новости

15/03/2023 Stefan Vidinski

Управување со болка

Вовед Животот со хронична болка може да биде фрустрирачко и исцрпувачко искуство. Тоа може да ги направи дури и едноставните задачи, како што се станувањето од кревет или готвењето оброк, да изгледаат...

01/03/2023 Stefan Vidinski

Напредни технологии за дијагностичко снимање

Како напредните технологии за дијагностичко снимање можат да помогнат во откривање и спречување здравствени проблеми? Оваа статија се фокусира на тоа како современите технологии за дијагностичко снима...

22/02/2023 Stefan Vidinski

Цервикална и лумбална радикулопатија: улога на медицинските снимања

Цервикалната и лумбалната радикулопатија се две вообичаени состојби кои влијаат на нервите во вратот и долниот дел од грбот, соодветно. Овие состојби може да предизвикаат болка, вкочанетост и слабост ...