Честит Светски ден на радиографијата (8. ноември)!

08-11-2022

На 8. ноември 1885 година, германскиот професор по физика Вилхелм Рентген случајно налета на едно вистински ново откритие. Додека професорот вршел експеримент со електрони, тој забележал дека блескаво зелено светло поминало низ парче црн картон што го поставил преку стаклена цевка и дека светлината има втиснато сенки на блискиот предмет. Тој не знаел какви се овие чудни зраци, па ги нарекол „х-зраци“. После многу недели усовршување на технологијата, тој ја тестирал на раката на неговата сопруга, откривајќи ги коските внатре (и нејзиниот венчален прстен). Тоа била првата рентгенска снимка во светот!

Уште од откритието на Рентген, радиографите и радиолозите користеле рентген и понови типови на медицински слики, како што се магнетна резонанца (МР) и компјутерска томографија (КТ), за да погледнат во телата на повредените или болни луѓе. Додека радиографите и радиолозите се медицински професионалци обучени во науката за медицинско снимање, радиолозите се лекари специјализирани за специфичен вид медицина.

Медицинското снимање доведе до драстични подобрувања во здравјето на луѓето, но може да биде опасно, бидејќи често користи зрачење. Големите дози на зрачење можат да предизвикаат здравствени проблеми, од опаѓање на косата до рак, поради што специјалистите се обучени да применуваат зрачење во мали количини и да преземаат мерки на претпазливост за да ги заштитат своите пациенти.

Кога стоматологот ќе Ви постави тешка оловна престилка пред да направите рентген зраци на забите, на пример, тоа е за да го заштити Вашето тело од зрачењето што потенцијално може да Ви наштети.

Што е Светски ден на радиографијата?

Светскиот ден на радиографијата се слави на 8. ноември, годишнината од откривањето на рентген зраците од страна на Рентген. Спонзорирана од Европско здружение за радиологија (ESR), Радиолошко друштво на Северна Америка (РСНК) и Американски колеџ за радиологија (ACR), денот е востановен за да се подигне свеста за важноста на радиографијата за здравјето на луѓето и медицината.

Останати новости

16/11/2022 Stefan

Предности на отворена магнетна резонанца за деца

Отворената магнетна резонанца во Поликлиниката и центарот за болка Мед-Х Дијагностика е подобра опција за деца во споредба со традиционалната, затворена машина за магнетна резонанца, бидејќи не ги ограничува децата во мала кутија. Покрај оваа, има уште многу предности од користењето напредна, отворена магнетна резонанца во Мед-Х за Вашите деца. Ако на Вашето дете му треба магнетна резонанца, дознајте зошто отворената магнетна резонанца е подобар избор.

14/11/2022 Stefan

Улога на магнетната резонанца во дијагностицирање, одредување стадиум и лекување на дијабетес

Испитувањата со снимање не се дел од примарните процедури за поставување на основна дијагноза за дијабетес. Најчестите дијагностички алатки за да се утврди дали некој има дијабетес вклучуваат медицинска историја и преглед заедно со скрининг на крвта во форма на тест за хемоглобин A1C, тест за шеќер во крвта на гладно или орален тест за […]

03/11/2022 Stefan

Месец посветен на машкото здравје: магнетна резонанца на простата

Генерално лекарите претпочитаат магнетна резонанца на простатата бидејќи дава појасни и подетални слики во споредба со другите радиолошки испитувања, како што се компјутеризираната томографија или ултразвукот. Снимањето со магнетна резонанца може да помогне да се открие рак на простатата, особено ако имате покачен или зголемен PSA.